Μπατσελέτ και Τουσκ συνεχάρηκαν τους φετινούς νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

Μπατσελέτ και Τουσκ συνεχάρηκαν τους φετινούς νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

Τη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ και τον Ντένις Μουκουέγκε, που τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, συνεχάρησαν η ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μιτσέλ Μπατσελέτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Είναι δύσκολο να φανταστώ δύο περισσότερο άξιους νικητές του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης από τη Νάντια Μουράντ και τον Ντένις Μουκουέγκε. Πραγματικά αξίζει η αναγνώριση αυτών των δύο εξαιρετικά γενναίων, επίμονων και μάχιμων αγωνιστών ενάντια στη μάστιγα της σεξουαλικής βίας και τη χρήση του βιασμού ως όπλου πολέμου» τόνισε η Μπατσελέτ.

«Νάντια και Ντένις, είμαι σίγουρη ότι μιλώ εξ ονόματος όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν λέω ότι σας χαιρετίζουμε, σας θαυμάζουμε πέρα από λόγια. Έχετε παλέψει για να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί ο πόνος που έχουν βιώσει οι γυναίκες μέσω της σεξουαλικής κακοποίησης, και για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπειά τους. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να υπερασπίζονται με τον τρόπο που υπερασπίζεστε εσείς τα δικαιώματα των γυναικών, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα δικαιώματα όλων. Σας ευχαριστούμε για όσα έχετε κάνει» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε: «Συγχαίρω και τους δύο νικητές του φετινού #NobelPeacePrize. Έχουν τον βαθύτατο σεβασμό μου για το κουράγιο, τη συμπόνια και την ανθρωπιά που επιδεικνύουν στον καθημερινό τους αγώνα».

Υπενθυμίζεται πως ο Ντένις Μακουέγκε και η Νάντια Μουράντ δηλαδή ένας Κογκολέζος γιατρός, ο οποίος δίνει μάχη επί χρόνια ενάντια στη σεξουαλική βία και ένα θύμα σεξουαλικής βίας, που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να γίνει εκπρόσωπος των γυναικών αυτών είναι οι άνθρωποι τους οποίους η Νορβηγική Επιτροπή ξεχώρισε ανάμεσα σε 331 υποψηφιότητες και αποφάσισε να τιμήσει με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Μακουέγκε ήταν εδώ και δέκα χρόνια σταθερά στα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνη

Επίσης, πως πληροφορήθηκε την είδηση της βράβευσής του στην αίθουσα του χειρουργείου της κλινικής του στο Πάνζι. «Χειρουργούσα εκείνη την ώρα όταν ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να ουρλιάζει», δήλωσε ο γιατρός στην επίσημη ιστοσελίδα των Νόμπελ.

Το πρώτο Νόμπελ που απονέμεται σε έναν πολίτη της ΛΔ του Κονγκό προκάλεσε κύματα χαράς και εθνική περηφάνια στη μεγαλύτερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο Κογκολέζος γιατρός έχει αφιερώσει τη ζωή του στα θύματα σεξουαλικής βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μαζί με τους συναδέλφους του έχει φροντίσει περίπου 30.000 γυναίκες και κορίτσια.

Η Μουράντ, έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με τις αδελφές της και άλλες γυναίκες της μειονότητας, τον Αύγουστο του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο χωριό της και σκότωσε όλους τους άνδρες και όλες τις γυναίκες που θεωρούνταν πολύ μεγάλες για να γίνουν «σκλάβες του σεξ». Σε αυτήν τη σφαγή, η Μουράντ έχασε έξι αδελφούς και τη μητέρα της. Τον Νοέμβριο του 2014 κατόρθωσε να δραπετεύσει και να φθάσει σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία. Μετά τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 25χρονη Μουράντ είναι η νεότερη που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης.

 

 

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr