Μουσείο Ολοκαυτώματος: Ένα διαρκές “Ποτέ Πια” κατά της μισαλλοδοξίας στη Θεσσαλονίκη!

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Ένα διαρκές “Ποτέ Πια” κατά της μισαλλοδοξίας στη Θεσσαλονίκη!

“Χρέος τιμής απέναντι σε όσους εξοντώθηκαν από τους ναζί και όπλο εναντίον της λήθης” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θεμελιώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρόντος του Προέδρου του Ισραήλ Ρουβέν Ριβλίν.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μια διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές sos, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές. Για το που μπορούν να οδηγηθούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο ρατσισμός… Υπογραμμίζει ότι τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε και τα θύματά τους. Η παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη κοσμούσε τον πολιτισμό της πόλη για αιώνες. Συνυπήρξαν με την χριστιανική και τη μουσουλμανική κοινότητα συνθέτοντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, που υπήρξε ο πλούτος της Θεσσαλονίκης που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων ή η Ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ. Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε ούτε ειδυλλιακά ούτε εύκολα. Η μισαλλοδοξία, κινούμενη συνήθως από ιδιοτελή συμφέροντα

αναζητά τρόπους να χωρίσει τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Στην πολυτάραχη περίοδο Μεσοπολέμου, ο φασισμός επιχείρησε να εδραιωθεί υποκινώντας τη βία ενάντια στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν πράξεις βίας αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των απλών ανθρώπων της πόλης στάθηκε στο πλευρό τους.”

 

Από την πλευρά του ο κ. Ριβλίν, αφού ξεκίνησε με στίχους της Βίβλου, συμβολικά, στη μνήμη των θυμάτων, υπογράμμισε ότι το υπό ανέγερση Μουσείο της Θεσσαλονίκης θα είναι μια διαρκής υπόμνηση της υποχρέωσης να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα φωνάξει το “ποτέ πια”!

«Στην Θεσσαλονίκη ήταν μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, γεμάτη ζωή, με πολιτιστικό, θρησκευτικό πλούτο. Οι Εβραίοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής δημοκρατίας. Μέσα σε πέντε μήνες εξολοθρεύτηκε περίπου το 90% των Εβραίων της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου», ανέφερε. «Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα. Αποτελεί και εθνική υπόθεση της Ελλάδας. Το μουσείο που θα ανεγερθεί οφείλει να εκφράσει τις τραγικές στιγμές εξολόθρευσης της εβραϊκής κοινότητας. Να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα φωνάξει πραγματικά το ποτέ πια, το never again. Είναι ένα διεθνές μήνυμα που δείχνει ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν στον κόσμο μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος στην ομιλία του.

Οι δύο ηγέτες σε μια συμβολική κίνηση ειρήνης και μνήμης προχώρησαν στη φύτευση δύο ελιών στο χώρο θεμελίωσης του Μουσείου, σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα “βαγόνια του θανάτου¨, τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.

«Η Θεσσαλονίκη, η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων με το Μουσείο αυτό θα αναδείξει τη συμμετοχή της ισραηλιτικής κοινότητας στην ταυτότητα της πόλης», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, υπογράμμισε πως “το μουσείο θα αλλάξει τον ορίζοντα της δυτικής εισόδου της πόλης και θα γίνει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το Ολοκαύτωμα”.

Στην τελετή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής, εκπρόσωποι φορέων, οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της πόλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Φυσικά, η προσοχή στράφηκε σε μια από τους τελευταίους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που τόνισε ότι “έχουμε ακόμα δρόμο για ξεπεράσουμε όλα όσα έγιναν”…

 

Μετά το τέλος της τελετής ο Ισραηλινός Πρόεδρος μετέβη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας για την κατάθεση στεφάνου.