Μητσοτάκης από Λιβύη: Nα ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία – Να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα

Μητσοτάκης από Λιβύη: Nα ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία – Να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα

Σαφές μήνυμα έστειλε από την Τρίπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, διαμηνύοντας ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό να ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η γεωγραφία καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες», τόνισε με νόημα ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του με τον προσωρινό πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

«Για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Κατά συνέπεια, χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh, ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στη χώρα, όπως και τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που βελτίωσε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οπως επισήμανε, στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης ανοίγει η ελληνική πρεσβεία στη χώρα, ενώ αναμένεται άνοιγμα και του προξενείου. «Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεών μας, ειδικά στον εμπορικό τομέα», είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Ως προς τις σχέσεις Λιβύης-Τουρκίας, ο κ. Dbeibeh σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία των δύο χωρών πρέπει να είναι επωφελής.

«Η Λιβύη φροντίζει τα συμφέροντα του λαού της, όπως κάθε χώρα» είπε, για να προσθέσει: «Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ των κρατών για να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη «διπλή επανεκκίνηση», τόσο της Λιβύης αλλά και των διμερών σχέσεων. Οπως είπε, αποδέχθηκε την πρόσκληση και ταξίδεψε για πρώτη φορά στη χώρα για έναν βασικό σκοπό: Να αναδείξει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων.

Την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη αλλά και την ακύρωση «παράνομων εγγράφων», όπως είπε, αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λιβύη. «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη χώρα σας συνδυάζεται με την επανεκκίνηση της χώρας αλλά και την επανεκκίνηση των σχέσεων μας», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μετά από την συνάντησή τους. «Αποδέχθηκα την ευγενική σας πρόταση και ταξίδεψα -για πρώτη φορά μάλιστα- στη Λιβύη για έναν βασικό σκοπό: Να αναδείξω την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολυβικών σχέσεων. Και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο. Τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΟΗΕ, η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας. Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα. Και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά μας και στη Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα επανεκκινήσει και η λειτουργία του προξενείου της Ελλάδας στη Βεγγάζη. «Είναι καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διαστημα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προσέθεσε ακόμα ότι η συνεργασία Ελλάδας και Λιβύης σε όλους τους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας στις μεταφορές, την ενέργεια και τις κατασκευές.

«Θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας να είναι η ειλικρίνια, η διάθεση για διάλογο και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε: «Οι φίλοι της Λιβύης ειναι δίπλα της και όχι μακριά της. Είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι προσπάθησαν να τραβήξουν. Στην προσπάθειά σας για ανασυγκρότηση της χώρας δεν είστε μόνοι».

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τον διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας για να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ σημείωσε ότι η Λιβύη φροντίζει τα συμφέροντα της και του λαού της και παράλληλα μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που όπως είπε έχουν ιστορική υπόσταση.

 

 

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ντράγκι στην Τρίπολη

Κατά την άφιξή του στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι καθώς είναι από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε.που -με διαφορά λίγων ωρών, επισκέπτονται τη Λιβύη.

Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη. Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Συζήτησαν, ακόμη, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα της Ε.Ε. και ιδίως στο Μεταναστευτικό καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.