Με υπογραφή Σπίρτζη ξεκίνησε η αλυσίδα απ` ευθείας αναθέσεων του ΟΑΣΘ χωρίς “διαύγεια”!

Με υπογραφή Σπίρτζη ξεκίνησε η αλυσίδα απ` ευθείας αναθέσεων του ΟΑΣΘ χωρίς “διαύγεια”!

Προμελετημένο και με υπουργικό “πράσινο φως” που είχε φέρει στο φως το Reportplus πριν 3 μήνες, ήταν το …γαϊτανάκι προσλήψεων και αναθέσεων σε ημετέρους στο… νέο κρατικό ΟΑΣΘ.  Εγκαίρως είχαμε αποκαλύψει την πρόθεση της διοίκησης του ΟΑΣΘ για απ` ευθείας αναθέσεις, για την οποία έγινε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας, με υπογραφή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Με απόφαση της 17ης Οκτωβρίου 2017 που έμεινε εκτός “Διαύγειας” ως το Δεκέμβριο του 2017, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης τροποποίησε τον Γενικό Οργανισμό του ΟΑΣΘ, ανοίγοντας το δρόμο για τις προσλήψεις  έξι συμβούλων (νομικά πρόσωπα), από Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τρεις για τον καθένα. Μέχρι τότε, ο οργανισμός δεν επέτρεπε νέες απευθείας αναθέσεις. Αλλά ο “σκόπελος” ξεπεράστηκε με τη συμβολή του αρμόδιου υπουργού που κρατικοποίησε τον ΟΑΣΘ.

Καμία αντίδραση δεν υπήρξε τότε, ούτε φυσικά από τους εργαζόμενους που παρέμειναν στον ΟΑΣΘ, καθώς στο νέο γενικό Οργανισμό προβλέφθηκε επίσης και η τοποθέτηση οκτώ συμβούλων στις ισάριθμες Διευθύνσεις του Οργανισμού, με επιλογή… μεταξύ των υπαλλήλων. Με ποια έξτρα αμοιβή; Με ποια κριτήρια; Για ποια δουλειά; Θα αποφάσιζε εν λευκώ το ΔΣ.

Ακολούθησαν κι άλλα δημοσιεύματα για τις απ` ευθείας αναθέσεις, με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να απειλεί τον Ιανουάριο με “μηνύσεις” χωρίς όμως να απαντά τίποτα επί της ουσίας.

Από τις έξι προβλεπόμενες απευθείας αναθέσεις, ήρθαν ήδη στο φως της δημοσιότητας τρεις, από τη voria.gr. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Ηλιάδη στη Voria.gr οι αναθέσεις αυτές είναι:

  1. Σύμβαση με εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων της Κοζάνης με αντικείμενο «την οργάνωση και λειτουργία των γραφείων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΘ καθώς και την παροχή οικονομικών συμβουλών». Η εταιρεία συμβούλων εκπροσωπείται από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, νυν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στην Κοζάνη, μέλος παλαιότερα της Οικονομικής Επιτροπής του κόμματος.
  2. Σύμβαση ανάμεσα στον Οργανισμό και σε εταιρεία με έδρα την Αθήνα για παροχή συμβουλών σε χρηματοοικονομικά και διοικητικά θέματα. Εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίζεται στέλεχος το οποίο κατά το ρεπορτάζ είναι “τρόφιμος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”.
  3. Σύμβαση με εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων, μέσω της οποίας αμείβονται οι δημοσιογράφοι που στελέχωσαν το γραφείο Τύπου του ΟΑΣΘ.

Όπως εξάλλου αναφέρεται στο ρεπορτάζ της voria.gr στις αμέσως προηγούμενες οικονομικές χρήσεις τους ήταν είτε ζημιογόνες, είτε με σχεδόν μηδενικό κέρδος και οι συμβάσεις με τον ΟΑΣΘ τις “ξελάσπωσαν”.

Πέραν αυτών, παρατηρούνται αλληλεπικαλύψεις στο έργο το οποίο ανατίθεται στις δύο εταιρείες. Σύμφωνα με τις συμβάσεις και οι δύο καλούνται να παράσχουν διοικητική υποστήριξη προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ καθώς και χρηματοοικονομικές συμβουλές.

Σχετική δήλωση έκανε και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας για “πάρτι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον ΟΑΣΘ”.

Ο ΟΑΣΘ με την υπογραφή Σπίρτζη και την εν λευκώ κρίση του προέδρου του Στέλιου Παππά και του Δ.Σ. μπορεί να κάνει – ή να έχει ήδη κάνει-  άλλες τρεις παρόμοιες απ` ευθείας αναθέσεις. Και βέβαια, εν κρυπτώ, αφού, παρά το γεγονός ότι έχει “κρατικοποιηθεί” ο ΟΑΣΘ παραμένει εκτός “Διαύγειας”!

Βαγγέλης Μωυσής

Εδώ το ρεπορτάζ του συναδέλφου Ν.Ηλιάδη στη voria.gr