Με τη συγνώμη για τον ΟΑΣΘ όλα έγιναν …όμορφα και ωραία!

Με τη συγνώμη για τον ΟΑΣΘ όλα έγιναν …όμορφα και ωραία!

Του Κώστα Μπούρη

 

Όταν ο Θεσσαλονικιός τη Δευτέρα το πρωί περιμένει το λεωφορείο του ΟΑΣΘ στη στάση θα έχει στο μυαλό του τη «συγνώμη» του πρωθυπουργού που εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου. Την ίδια συγνώμη όμως δεν θα έχει το παιδάκι που του καιγόταν τα μάτια από τα δακρυγόνα και έκλαιγε επειδή πονούσε και δεν ήξερε τι του συνέβαινε, ούτε ο γονιός που πήγε απλώς να διαδηλώσει για τη Μακεδονία.

Κατά τον πρωθυπουργό τα επεισόδια έγιναν επειδή υπήρχαν «ακραία στοιχεία» παραγνωρίζοντας φυσικά όλα όσα προηγήθηκαν και όλα όσα έγιναν. Προφανώς δεν είχε ενημερωθεί για τις προκλητικές ύβρεις των αστυνομικών προς τους διαδηλωτές, αλλά και την επίθεση στον δημοσιογράφο που τους επέπληξε γι αυτή τους τη στάση.

Όπως και να έχει η μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ήταν μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και όχι μόνο αυτά της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, αλλά και εκείνα που συνέβησαν στο Μάτι και γενικά σε όλη τη χώρα.

Μας είπε για ακόμα μια φορά ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη και ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και εμείς τον ακούγαμε…. Τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε άραγε; Άλλωστε εμείς οι Θεσσαλονικείς τέτοιες εποχές ακούμε τα πάντα…

Όπως και να έχει η συνέντευξη του πρωθυπουργού έδειξε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη προεκλογική προετοιμασία, με το ενδεχόμενο εκλογών ανοιχτό ανά πάσα στιγμή και βασικό «εργαλείο» υποσχέσεις για παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες και κυρίως το θέμα των συντάξεων.

Απαντήσεις προσαρμοσμένες στο αβέβαιο των εξελίξεων όσον αφορά τόσο τις συντάξεις όσο και το εθνικό θέμα της Μακεδονίας.

Ένας πρωθυπουργός που όπως φάνηκε ξεκάθαρα δεν είχε καμία διάθεση να απολογηθεί για όλα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και ούτε φυσικά να ζητήσει συγνώμη ως πολιτικός προϊστάμενος των αστυνομικών που γέμισαν τη πόλη δακρυγόνα!

Αν και δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, το κλίμα μυρίζει προεκλογικό και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Γερμανίας αλλά και των υπόλοιπων εταίρων κυρίως στην περικοπή των συντάξεων.

Ο μαραθώνιος χρόνος της συνέντευξης Τύπου έδειξε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος ήθελε να «μπαλώσει» ότι μπορούσε από το «καλάθι» που ήταν ανύπαρκτο αλλά και τα αίσχη που συνέβησαν στη πόλη την ώρα των εγκαινίων!