Με ποιες προϋποθέσεις ο Κοτζιάς μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση!

Με ποιες προϋποθέσεις ο Κοτζιάς μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση!

Η κυβερνητική κρίση φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι φαίνεται! Μια κατάσταση που δείχνει ότι επιδεινώνεται μετά την ξαφνική παραίτηση Κοτζιά και την αστραπιαία αντίδραση του πρωθυπουργού.

Με μια κοινοβουλευτική ομάδα που «βράζει» εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και την υπέρ του θέση που πήρε ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά αφού το νέο πρόβλημα  είναι η παραίτηση Κοτζιά που φέρνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο «κόκκινο», καθώς ο πρώην υπουργός είναι επικεφαλής της κίνησης Πράττω με άλλους δύο βουλευτές.

Έτσι δεδομένης της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης  (145 ΣΥΡΙΖΑ και 7 ΑΝΕΛ) έχουν αρχίσει οι συζητήσεις σχετικά με το αν η κυβέρνηση διαθέτει, πλέον, την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοτζιάς στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό και φυσικά δεν φαίνεται ότι τίθεται οποιοδήποτε θέμα σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Ωστόσο υπάρχει η Συμφωνία των Πρεσπών και η ενδεχόμενη κύρωση της από το κοινοβούλιο της χώρας μας.

η παραίτηση Κοτζιά δεν διαφοροποιεί τα μέχρι τώρα δεδομένα καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι αυτός που έχει υπογράψει τη συμφωνία και αποκλείεται το ενδεχόμενο να την καταψηφίσει.

Παράλληλα, με την κίνηση να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι είναι απολύτως αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει αναλάβει για το ζήτημα του ονοματολογικού.

Επιπλέον, η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και από κανέναν θεωρείται σαφές μήνυμα στον Πάνο Καμμένο σε σχέση με το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνουν, μάλιστα, συνομιλητές του Πρωθυπουργού «την επόμενη φορά που θα υπάρξει παρόμοιο περιστατικό την πρωτοβουλία θα την αναλάβει ο ίδιος».

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές καθώς ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές από το κοινοβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση η πΓΔΜ οδηγείται σε εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και για την ελληνική κυβέρνηση.