Με κατεβασμένα ρολά υποδέχονται συνέδριο και Τσίπρα στη Λέσβο

Με κατεβασμένα ρολά υποδέχονται συνέδριο και Τσίπρα στη Λέσβο

Ψυχρολουσία στο Μέγαρο Μαξίμου για το αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει σήμερα και αύριο στη Μυτιλήνη, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, και για την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού την Πέμπτη. Παλλεσβιακή απεργία έχουν κηρύξει για αύριο Πέμπτη οι επαγγελματικοί φορείς και το επιμελητήριο, με κύριες αιχμές την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και το μεταναστευτικό, ενώ το εργατικό κέντρο του νησιού ετοιμάζει «αγωνιστική υποδοχή στην κυβερνητική κοροϊδία που προωθείται με το “Αναπτυξιακό Συνέδριο” Βορείου Αιγαίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας στις 2 και 3 Μαΐου».

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου θα μιλήσουν στην έναρξη του συνεδρίου την πρώτη μέρα, όμως για τη δεύτερη θα κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι έως το βράδυ τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που προετοιμάζουν φορείς και σωματεία με προσυγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, λίγο πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν μιλώντας στην «Κ» απαράδεκτη τη συμπεριφορά από πλευράς φορέων, καθώς στο συνέδριο θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σημαντικά θέματα για το νησί: Οι εξελίξεις στην Υγεία, αν θα κτισθεί νέο κτίριο για το ΕΚΑΒ, η κατασκευή του νέου Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου (σ.σ. έργο που έχει αναλάβει εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα και έχει σταματήσει, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια), η νότια παράκαμψη στην πόλη της Μυτιλήνης, ο δρόμος Καλλονής – Πέτρας, η ανακατασκευή των σπιτιών που έπεσαν από τον σεισμό στη Βρίσα, η διάσπαση ή όχι του Δήμου Λέσβου, αγροτικά κ.ά. Μάλιστα θεωρούν ότι το γενικό μπλακ άουτ που προγραμματίζεται για αύριο «μεθοδεύεται» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με κυρίαρχο αίτημα την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο, «εξαιτίας του ότι οι λόγοι που εξασφάλισαν τις δύο προηγούμενες παρατάσεις εξακολουθούν να συντρέχουν (σ.σ. προσφυγικό και οικονομική κρίση)», το συντονιστικό φορέων (επαγγελματικών κ.λπ.) που για μεγάλο διάστημα ομολογουμένως έδειχνε να έχει συμβιβαστεί με το τέλος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών από την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να μποϊκοταριστεί το συνέδριο.

Ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου, Παναγιώτης Τατάκης, τόνισε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα οι συζητήσεις σε πάνελ για την ανάπτυξη, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει το βασικότερο αναπτυξιακό μέτρο, ο μειωμένος ΦΠΑ». Ο Παναγιώτης Μπαρούτης, πρόεδρος του παραρτήματος του Ανατολικού Αιγαίου του οικονομικού επιμελητηρίου θύμισε την απάντηση που έδωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και ουσιαστικά άνοιξε νέο «παράθυρο» για συνεννόηση με τους δανειστές: «Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί να υπάρξει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά που είναι επιβαρυμένα και από το προσφυγικό και αν δεν το κάνει, θα μας τελειώσει. Γιατί έρχεται τσουνάμι με την αύξηση τόσο του ΦΠΑ όσο και των αντικειμενικών αξιών», είπε.

kathimerini