Με απειλές ξεκίνησε η συζήτηση

Με απειλές ξεκίνησε η συζήτηση

Με απειλές και ένταση ξεκίνησε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων η συζήτηση των συνταγματικών αλλαγών που υπέβαλλε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.  Η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση για τις συνταγματικές αλλαγές αλλά η αντιπολίτευση αρνείται να τις ψηφίσει. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ κάλεσε όλους τους βουλευτές που θέλουν να προχωρήσει η πΓΔΜ και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να την  υποστηρίξει. Το VMRO-DPMNE συνεχίζει και επιμένει πως δεν έχουν εντολή να αλλάξουν το όνομα του κράτους.

Τα αλβανικά κόμματα κάλεσαν τους ομολόγους τους της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσουν θάρρος και να ψηφίσουν «ναι».

Η συζήτηση στην Επιτροπή αναμένεται να εξαντληθεί την Παρασκευή και η σύνοδος ολομέλειας για την ψηφοφορία μετά την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του συντάγματος έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Ωστόσο, το όλο σκηνικό στη γειτονική χώρα είναι τεταμένο. Κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ισχυρίζονται πως ο Ζάεφ κι έπειτα από ζυμώσεις έχει καταφέρει να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των 80 βουλευτών που απαιτούνται για να προχωρήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής των 120 μελών.  Άλλοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύσει και πως οι βουλευτές παραμένουν σταθεροί στην κομματική τους γραμμή. Ούτως ή άλλως η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως βουλευτές της αντιπολίτευσης δέχονται υπερβολικές πιέσεις – μεταξύ των οποίων και θανατικές απειλές- για να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ελλάδα, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να τους προστατεύσει. “Κανείς στην ΠΓΔΜ δεν έχει το δικαίωμα να απειλήσει τους πολίτες και τους βουλευτές. Οι βουλευτές θα πρέπει να είναι ικανοί να τελέσουν τα συνταγματικά τους καθήκοντα, να εκπροσωπούν τους πολίτες και να αποφασίσουν στο όνομά τους ελεύθερα” είπε ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι.  Πρόσθεσε δε πως οι πιέσεις αφορούν τόσο όσους εκφράζονται δημοσίως μέσω και των κοινωνικών δικτύων όσο και ιδιωτικά και επανέλαβε πως το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προλάβει πιθανές απειλές και παρακώλυση της δουλειάς των βουλευτών.

Παρόλο που κανένας από τους 48 βουλευτές της συμμαχίας του VMRO DPMNE δεν έκανε δημόσια αναφορά για αντίστοιχες πιέσεις, ένα μέλος του κόμματος είπε χτες στο BIRN πως έχει δει απειλητικά μηνύματα .

“Μηνύματα SMS που όχι μόνο απειλούν τις ζωές των βουλευτών αλλά και των οικογενειών τους. Έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς ώστε να μην γνωρίζει κανείς ποιος βρίσκεται από πίσω”. Η ίδια πηγή που προτίμησε την ανωνυμία της είπε πως οι απειλές αυτές απευθύνονται κυρίως απέναντι σε βουλευτές που θέλουν να δείξουν ανυπακοή στην κομματική γραμμή και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στη Βουλή και να ψηφίσουν υπέρ του ονόματος έτσι όπως αυτό συμφωνήθηκε στις Πρέσπες το καλοκαίρι.

Πάνω από το 90% από όσους ψήφισαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα υποστήριξαν τη συμφωνία στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο δεν σημειώθηκε η απαιτούμενη συμμετοχή για να είναι έγκυρο. Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται λοιπόν την ψήφο τουλάχιστον 9 βουλευτών της αντιπολίτευσης για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Οι αλλαγές που θα εφαρμόσουν την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών και θα προσθέσουν το επίθετο “Βόρεια” στο όνομα της χώρας. Οι Σοσιαλδημοκράτες λένε πως οι συνομιλίες με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης συνεχίζονται.
Και η ηγεσία του VMRO DPMNE το τελευταίο σαββατοκύριακο ανέφερε πως οι πιέσεις αυτές ή και οι απειλές προς τους βουλευτές του είναι αβάσιμες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να δωροδοκήσει τους βουλευτές της με χρήματα ή χάρες, κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός το αρνήθηκε.
Οι αιτιάσεις σχετικά με τις πιέσεις έφτασαν μέχρι την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο είναι μέλος και το VMRO DPMNE.

Χτες, πάντως το εθνικό πρακτορείο, MIA, ανέφερε πως ανώνυμη πηγή του ΕΛΚ είπε πως η συμπεριφορά του VMRO DPMNE έχει εκνευρίσει τους αξιωματούχους του οι οποίοι δεν αποκλείεται να ζητήσουν και την αποπομπή του. Την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντάουλ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του VMRO DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον προειδοποίησε για πιθανή μη διπλωματική συμπεριφορά αν το κόμμα του παρακώλυε τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την υιοθέτηση της συμφωνίας για το όνομα. Τότε το κόμμα θα έφερε όλη της ευθύνη για τις συνέπειες.
Αντίστοιχες αναφορές περί απειλών έκανε και ο Γιοχάνες Χαν, ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση. Υπάρχουν αναφορές για απειλές εναντίον όσων θέλουν να απομακρυνθούν από την κομματική γραμμή του VMRO DPMNE και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. “Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που θέλει να λέγεται φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό” είπε ο Χαν.