Μετ’ εμποδίων η επιχείρηση «Ελευθερία» – Ελλείψεις σε σύριγγες και αναλώσιμα

Μετ’ εμποδίων η επιχείρηση «Ελευθερία» – Ελλείψεις σε σύριγγες και αναλώσιμα

Σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της πολυδιαφημισμένης επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή της διαδικασίας μαζικού εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό, εμφανίζονται σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας έντονο προβληματισμός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», παγκοσμίως αλλά και στην χώρας μας, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων υλικών όπως οι σύριγγες και ο ξηρός πάγος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς.

Έτσι, ακόμα δεν ξεκίνησε, η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση.

Οι σύριγγες είναι σε έλλειψη στην παγκόσμια αγορά όπως πέρυσι οι μάσκες.

Έλλειψη υπάρχει ακόμα στην παραγωγή ξηρού πάγου που είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι θα τηρηθεί ο στόχος να εμβολιασθούν 220.000 άτομα μέχρι το τέλος του μηνός.

Ο όλος σχεδιασμός παραμένει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς δεν υπάρχουν σκέψεις να βολιδοσκοπηθούν εταιρείες για εθνική παραγγελία εμβολίων.

Πάντως, είναι ένα θέμα πώς τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια… εξαφανίζονται πάντα όταν αφορούν το κοινωνικό κράτος και αγαθά, όπως η Υγεία και η Παιδεία, ενώ… εμφανίζονται με πολλά μηδενικά όταν πρόκειται να δοθούν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και νέα περιπολικά ή για διαφημιστικές καμπάνιες στα ιδιωτικά ΜΜΕ.