Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης-Δικαιοσύνης με στραβοτιμονιά Κοντονή!

Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης-Δικαιοσύνης με στραβοτιμονιά Κοντονή!

Σε ανοιχτή κόντρα με τη Δικαιοσύνη οδήγησε την κυβέρνηση  ο αρμόδιος υπουργός  Σταύρος Κοντονής, δημιουργώντας δυσμενείς εντυπώσεις για την Ελλάδα διεθνώς, με την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που προκάλεσε άμεση δημόσια καταγγελία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου ότι “η κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά στην Δικαιοσύνη”.

Την ίδια άτοπη, ζημιογόνο, διαλυτική  και  λανθασμένη πολιτική τακτική που τήρησε ως υφυπουργός Αθλητισμού ο 54χρόνος Σταύρος Κοντονής, εφαρμόζει σήμερα και ως υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί την διεθνή και πανελλαδική ζημιά που προκαλεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως είπε χθες στην γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Νίκος Σαλάτας, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν  γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για το λόγο αυτό έχει αυτή την συμπεριφορά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δύο εξουσίες είναι ισότιμες. Έτσι, ο πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ισότιμος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, με υπουργό και ο αρχαιότερος πρόεδρος εκ των τριών δικαστηρίων  της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο) είναι ισότιμος με τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού σε περίπτωση αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής, κ.λπ., αναλαμβάνει ο αρχαιότερος πρόεδρος μεταξύ Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου.

Πέρα όμως από τις συνταγματικά ισότιμες εξουσίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εκτιμώντας λανθασμένα ότι στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε η επίμαχη συνέλευση, είναι φιλικά προσκείμενα πρόσωπα όπως είναι ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, η γενική επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, προσπάθησε ανεπιτυχώς παρουσία και των τηλεοπτικών καμερών να αρθρώσει καυστικό πολιτικό λόγο σε βάρος ενεργειών της Δικαιοσύνης, που δεν ήταν αρεστές στην κυβέρνηση.

Στα λεγόμενα του κ. Κοντονή, δεν αντέδρασε αστραπιαία μόνο ο κ Σακελλαρίου, αλλά ακόμη και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων  Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος κατά κανόνα τηρεί χαμηλούς τόνους.

Ενδεικτικό, του αδιεξόδου που αυτοοδηγήθηκε χθες ο κ. Κοντονής είναι ότι παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις που υπήρξαν, λίγο μετά τις καταγγελίες του κ. Σακελλαρίου, αποχώρησε λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων…

Το κλίμα πυροδότησε τόσο με τον τόνο όσο και με το ύφος του, και μάλιστα με παρατεταμένο το δάκτυλο του χεριού, ο κ. Κοντονής μόλις ανέβηκε στο βήμα, χωρίς να έχει εκτιμήσει τι θα ακολουθήσει. Φυσικά, επανέλαβε αόριστα τα σχετικά περί του πλαφόν προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών των κόκκινων δανείων, κάθε μέλος της κυβέρνησης εκφράζει αβίαστα και απερίσκεπτα ουσιαστικά, διαφορετική άποψη και καθορίζει το όριο προστασίας κατά το δοκούν, λες και οι κυβερνητικές θέσεις είναι σε ανελκυστήρα και καθημερινά ανεβοκατεβαίνουν.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του  ανέφερε αρχικά ότι «για την κυβέρνηση το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Η κατάσταση που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής ζωής πρέπει να λάβει τέλος. Ήταν μία κατάσταση προσβλητική για τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είχε κατακλύσει τα πάντα. Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ΄ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα, όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη».

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κοντονής και προχώρησε σε εξαγγελίες, όπως είναι ότι «ολοκληρώθηκαν και άμεσα θα υπάρξει στελέχωση όλων των δικαστηρίων της χώρας από προσωπικό, υλοποιήθηκε η αύξηση των οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  και των Εισαγγελιών Εφετών και στις υποσχέσεις  πως του χρόνου θα αυξηθούν και οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων πλημμελειοδικών».

Ακόμη, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος του 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου. Όνειδος για μία ευνομούμενη πολιτεία να υπάρχει νόμος από το 1981 για τη λύση του προβλήματος και κανένας να μην παίρνει μία  γενναία απόφαση για την υλοποίηση του νόμου. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με Δημάρχους και περιφέρεια. Και πιστεύω ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της  προσπάθειας.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ο κ, Κντονήςς ότι τελειώνουν οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη Δικαστική Αστυνομία και  το σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ξεκινά η αντιπαράθεση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα  από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή του είπε: «Σας παρακαλώ παρερμηνεύετε, θα με  αναγκάσετε να αποχωρήσω».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε ότι «όπως στο πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο, άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει  ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια  στη διαδικασία του ελέγχου».

Ακόμα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι θα πρέπει στον τομέα των ανακοινώσεων δικαστικών Ενώσεων να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση. Μάλιστα επικαλέστηκε παλαιά ανακοίνωση της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (23.7.2017) περί Τουρκίας και Πολωνίας, ενώ δύο ημέρες πριν, όπως είπε  η ίδια Ένωση εξέδωσε αντίθετη ανακοίνωση για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Έκανε έκκληση ο υπουργός Δικαιοσύνης  για αυτοσυγκράτηση όταν οι δικαστικές Ενώσεις εκδίδουν ανακοινώσεις γιατί αντίθετα τορπιλίζουν το κλίμα συνεννόησης που η κυβέρνηση επιδιώκει διακαώς με τους δικαστικούς λειτουργούς.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι υπάρχει εκτεταμένη παραπληροφόρηση και προσέθεσε ότι το  νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει  την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού. «Σε πολλές περιπτώσεις δανειολήπτες  δεν εισέφεραν ούτε ένα ευρώ.  Όλοι όσοι έχουν πρόβλημα να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη  και είναι βέβαιον ότι τα Ειρηνοδικεία θα προστατεύουν τους φτωχούς συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο έλεος τους» και προσέθεσε, «η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους».

«Έχει φτάσει σε σημείο να βαπτίζονται πρώτη κατοικία σπίτια με πισίνες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν αδρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών», πρόσθεσε.

Νικόλαος Σακελλαρίου: Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Στη συνέχεια  έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου και ανέβηκε στο βήμα, όπου οι τόνοι άλλαξαν: «Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνες και Κυβέρνησης. Είδα όμως  ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό  την ”ωμή” παρέμβαση στην Δικαιοσύνη».

«Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά,  Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίησή μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας», πρόσθεσε.

Παρέμβαση Δ. Ασπροεγέρακα: Δεν είναι έγκλημα η μη κατάθεση πόθεν έσχες

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες, ότι «ούτε έγκλημα, ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι» και προσέθεσε: «Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως. Για τις δικαστικές αποφάσεις, ο εισαγγελέας εφαρμόζει τον νόμο. Η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί από όλους. Ακόμα και οι μη αρεστές αποφάσεις  πρέπει να εφαρμόζονται».

Όμως, απάντησε ο κ. Κοντονής στον πρόεδρο της Ένωσης ότι όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα χρήματα σε θυρίδες ή αλλού, τότε φαλκιδεύεται ο νόμος. «Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει  πρωτίστως για δικαστικούς. Δεν είπε η Κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό  είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Ούτε ότι υπάρχουν επίορκοι  δικαστές. Αυτά είναι πέρα από την Κυβέρνηση», είπε.

Επανήλθε όμως ο κ. Ασπρογέρακας, επισημαίνοντας ότι σε  κάθε συνταγματικά προσδιορισμένη χώρα υπάρχει ένα ανώτατο δικαστήριο: «Αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο να μην καταθέσουμε πόθεν έσχες».

Νίκος Σαλάτας: Δεν μπορεί να μιλάει με αυτό το ύφος ο κ. Κοντονής

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας τόνισε ότι δεχόμαστε τον έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μας μαλώνει και προσέθεσε ότι δεν μπορεί ο κ. Κοντονής να μιλάει με αυτό το ύφος. Ακόμη, ο κ. Σαλάτας ανέφερε ότι ο κ. Κοντονής δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για το λόγο αυτό έχει αυτή την συμπεριφορά.

Ως προς το βούλευμα το οποίο είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Κοντονής ότι έκανε 13 μήνες να εκδοθεί, ο κ. Σαλάτας είπε ότι υπήρξαν τουλάχιστον πέντε αιτήσεις εξαιρέσεως, ενώ δύο κατέθεσαν αιτήσεις αποχής λόγω κωλύματος, που καθυστέρησαν την έκδοσή του διαφορετικά θα είχε εκδοθεί σε έξι μήνες.

Κωνσταντίνος Καραγκούνης:

Καταπέλτης ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εργασιών της εν λόγω γενικής συνέλευσης.

Κατ’ αρχάς ο κ. Καραγκούνης τόνισε πως «ανεξάρτητα των φάλτσων της πολιτικής που εσχάτως δυστυχώς είναι πάρα πολλά, η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και το έχει αποδείξει παρά πολλές φορές» και προσέθεσε: «Και είναι μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία σκέφτεται με βάση αυτό κάθε αυτό το νόμο και έχει καταφέρει με την έννοια αυτή να είναι και ένα βήμα μπροστά από την πολιτική».

Στην συνέχεια επισήμανε ο κ. Καραγκούνης: «Προς επίρρωση των όσων λύω θα σας δώσω δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από την πρόσφατη επικαιρότητα. Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου ήταν σαφές τι ήθελε και τι επεδίωκε να κάνει η Κυβέρνηση.

Όμως η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο. Κάθε άλλο. Λειτούργησε μόνο με βάση το νόμο και το Σύνταγμα. Και αυτό δείχνει πόσο ανεξάρτητη είναι σε ένα θέμα που ήταν κομβικής ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση.

Διότι άκουσα τον υπουργό Δικαιοσύνης νωρίτερα να μιλά για πάταξη της διαφθοράς Πάταξη της διαφθοράς με βοσκοτόπια με προνομιακές χορηγήσεις δανείων σε επίδοξους καναλάρχες και με Παδόπουλους δεν γίνεται.

Αυτό λέγεται δημιουργία νέων μπλοκ και συστήματος διαφθοράς.
Ένα δεύτερο παράδειγμα ακόμη πιο σημαντικό  που καταδεικνύει πολύ πιο έντονα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε Δικαιοσύνη σκοπιμότητας φαίνεται από την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών. Οι δικαστές και πάλι για ένα θέμα που αφορούσε και επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και σε αυτή την περίπτωση δεν έδωσαν σημασία σε οποιεσδήποτε παραινέσεις, υποσχέσεις ή συστάσεις και άκουσαν τον νόμο το Σύνταγμα και την συνείδηση τους.

Αναφέρθηκα σε αυτές τις δυο πολύ σημαντικές περιπτώσεις γιατί τις ξέρει ο κάθε Έλληνας και καταδεικνύουν αυτό που εγώ από πρώτο χέρι έχω γνωρίσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.  Ότι όταν η πολιτική ανεξαρτήτως παρατάξεων γκρινιάζει για την Δικαιοσύνη αυτόματα σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί σωστά».

Κλείνοντας ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς, τονίζοντας: «Άκουγα νωρίτερα τον υπουργό να κάνει αναφορά στους πλειστηριασμούς. Ακόμα θυμάται ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να φωνάζουν κανένα προσέξτε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών; Και φθάσαμε τελικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ξηλώθηκε ο νόμος Κατσέλη και τρέχει ο κόσμος να σώσει το σπίτι του».

Κεντρική ομιλία Δημήτρη Ασπρογέρακα

Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ασπρογέρακας στην κεντρική του ομιλία αναφέρθηκε τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και για την ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων, ενω αναφέρθηκε για τις αρνητικές συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων και κυρίως της Εισαγγελίας Εφετών και του Εφετείου Αθηνών που  κατακλύζονται από πληθώρα εγγράφων.

Τη χρονιά που πέρασε  απασχόλησε ποικιλοτρόπως την Ελληνική κοινωνία η κριτική των αποφάσεων και των εισαγγελικών ενεργειών. Η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία. Ποιό είναι το όριο του δημοσίου λόγου για την άσκηση κριτικής στη Δικαιοσύνης.   Οι δικαστές  και οι Ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφεύγουν των ορίων  των Ενώσεων εκθέτουν τη Δικαιοσύνη. Αυτονόητο ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική.
Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας. Περιμένουμε  το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία που όπως μαθαίνουμε είναι έτοιμο.

Ως προς το θέμα των συντάξεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ο κ. Ασπρογέρακας επισήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει λύση. Το βασικό στοιχείο της θεσμικής ανεξαρτησίας δικαστή και εισαγγελέα είναι η αποστολή αυτή να εκτιμάται και να αποτιμάται με τον ορθό τρόπο από την Πολιτεία.

protothema.gr