
Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» η κυβέρνηση για τις συντάξεις – Αρνητικά μηνύματα από Βερολίνο – ΔΝΤ
Η συγχορδία ΔΝΤ και Βερολίνου δυσχεραίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναστολή ή κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019.
Από τη μία, το Ταμείο εμφανίζεται να ζητά πιστή εφαρμογή όσων έχουν υπογραφεί, ενώ το Βερολίνο αντιδρά σε κάθε σκέψη μη εφαρμογής του μέτρου.
Σύμφωνα την εφημερίδα τα «ΝΕΑ», η κυβέρνηση γίνεται παραλήπτης αρνητικών μηνυμάτων που χαμηλώνουν αισθητά των πήχη των προσδοκιών για τις συντάξεις, ζήτημα που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Ο Ολαφ Σολτς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ίδιο έντυπο (25/8/2018) αρνήθηκε να πάρει μέρος στις «εικασίες», όπως είπε, περί αναβολής ή ακύρωσης των μέτρων για τις συντάξεις το 2019. Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν από την Αθήνα τα συμφωνηθέντα με τη ρητή δήλωση ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» (pacta sund servanda).
Χθες, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Ολαφ Σολτς και του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network) στο Βερολίνο, το ελληνικό υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση.
Μια ανακοίνωση που φαίνεται να προκαλεί απορίες στην γερμανική πλευρά καθώς δεν συνηθίζεται μετά από τέτοιες συναντήσεις. Στην ανακοίνωση η ελληνική πλευρά εκφράζει την αισιοδοξία της ότι το μέτρο δεν είναι απαραίτητο γιατί τα πλεονάσματα βγαίνουν και υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
Τα μηνύματα
Οι Γερμανοί στέλνουν μηνύματα ότι οι προνομοθετημένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νέες περικοπές στις συντάξεις από την πρώτη Ιανουαρίου πρέπει να ισχύσουν. Αποτελούν μέρος των συμφωνιών με τους θεσμούς και τους εταίρους και τα μέτρα για το Ασφαλιστικό είναι συστατικό στοιχείο για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσο- μακροπρόθεσμα από τον μόνιμο μηχανισμό ESM. Οποιαδήποτε απόφαση αλλάζει τις παραμέτρους του ελληνικού χρέους τελεί υπό την αίρεση της αποδοχής από τον ΕSM.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ζητά αναστολή ή ακύρωση του μέτρου. Το Ταμείο επιμένει ότι η περικοπή είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρο, ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς σχετικά με τα πλεονάσματα και ότι η ελληνική πλευρά μπορεί αν θέλει να εφαρμόσει τα αντίμετρα.
Πάντως, οι αποφάσεις φαίνεται να πηγαίνουν για το Eurogroup του Δεκεμβρίου ενώ στην κυβέρνηση δεν θα απέκλειαν ακόμη και μονομερείς ενέργειες αν οι δανειστές επιμείνουν στις θέσεις τους.