Μεταναστευτικό και εγκληματικότητα απασχολούν τους Σουηδούς στον δρόμο για την κάλπη

Μεταναστευτικό και εγκληματικότητα απασχολούν τους Σουηδούς στον δρόμο για την κάλπη

Η Σουηδία βαδίζει προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου σε ένα κλίμα που όμοιό της δεν έχει ζήσει η χώρα. Αφενός τα επεισόδια με τα καμένα αυτοκίνητα, αφετέρου η άνοδος του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες…  και πολλά  έχουν αλλάξει στη χώρα που δίδαξε και διδάσκει ένα ξεχωριστό πολιτισμό…

Σε μια καινούρια έρευνα που εκπόνησε η σουηδική τηλεόραση καταγράφτηκε πως το 58% όσων έχουν καταδικαστεί για βιασμό ή για απόπειρα βιασμού τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν αλλοδαποί. Η έρευνα έγινε σε όλες τις υποθέσεις που έφτασαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη Σουηδία.  Όμως στη χώρα καταγράφονται πολλές περισσότερες υποθέσεις και δεν υπάρχει κάποιο εθνικό στοιχείο σε αυτές.

Η μετανάστευση και η εγκληματικότητα αποτελούν πάντως δυο από τα θέματα που κυριαρχούν στον προεκλογικό αγώνα. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 9 Σεπτεμβρίου και σε αυτές αναμένεται  το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό και ναζιστικό κόμμα να τα πάει πολύ καλά παρόλο που στην τελευταία δημοσκόπηση έπεσε στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με την έρευνα του καναλιού ο συνολικός αριθμός των δραστών  ανέρχεται στους 834. Από αυτούς οι 197 κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή, 134 από τη Βόρεια Αφρική, εκτός Ευρώπης 96, 45 από το Αφγανιστάν. Σουηδοί και Ευρωπαίοι ήταν 416.

Αυτό που βγαίνει χαρακτηριστικά από το πρόγραμμα είναι πως ένα ποσοστό των ανθρώπων προέρχεται από το εξωτερικό. Κατέδειξε πως ο αριθμός των βιασμών στη Σουηδία ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος οπότε και δεν μπορεί να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα για τον ρόλο που παίζουν οι μετανάστες στις επιθέσεις στη Σουηδία.

Γεγονός πάντως είναι πως όταν η Σουηδία το 2015 άνοιξε τα σύνορά της στους αιτούντες άσυλο τότε είδε τα ποσοστά των βιασμών να μειώνονται κατά 12%. Και όταν η μεταναστευτική κρίση ήταν στο ανώτερό της σημείο – 160.000 μετανάστες- το ΑΕΠ της ήταν το υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης προκάλεσε τη συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα απορρόφησης όλων αυτών των ανθρώπων από τη χώρα. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση εφάρμοσε περιορισμούς και η είσοδος  μεταναστών έπεσε. Σε ό,τι αφορά την έρευνα φάνηκε πως στις περιπτώσεις που το θύμα δεν γνώριζε τον θύτη του το ποσοστό των δραστών που είχε γεννηθεί στο εξωτερικό ήταν πάνω από το 80%. Ένας πρώην αστυνομικός που γεννήθηκε στο Αφγανιστάν είπε στους δημοσιογράφους πως κάποιοι νεαροί Αφγανοί οι οποίοι έφτασαν τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία είχαν απόψεις για τη σεξουαλική ισότητα που απείχαν πολύ από εκείνη των Σουηδών.

Επίσης πως σημαντικοί εκπρόσωποι τόσο των λαϊκιστών Σουηδών Δημοκρατών όσο και των κεντροδεξιών Μετριοπαθών απάντησαν πως στην περίπτωση που μετανάστες έχουν καταδικαστεί για βιασμό θα πρέπει να απελαύνονται.
Σε ό,τι αφορά τον προεκλογικό αγώνα η τελευταία δημοσκόπηση θέλει το λαϊκιστικό κόμμα να πιάνει το 19% αλλά και με αυτό το ποσοστό πάλι είναι ψηλά. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνοι που οδηγούν την κούρσα ενώ οι Μετριοπαθείς προπορεύονται ελάχιστα  των Σουηδών Δημοκρατών.

Τώρα γιατί το κανάλι αποφάσισε να κάνει μια τέτοιου είδους έρευνα; Οι υπεύθυνοι είπαν, όπως ανέφερε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων, πως όλα τα κόμματα ασχολούνται με τη μετανάστευση και έτσι θέλησαν να δώσουν την πραγματική εικόνα. Επίσης, πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρόκειται να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να αναφερθεί πως τον Μάιο άλλαξαν τον νόμο κάνοντας το σεξ χωρίς συγκατάθεση βιασμό. Μέχρι τότε οι εισαγγελείς έπρεπε να αποδείξουν πως βία είχε ασκηθεί στο θύμα ή ότι ο θύτης είχε εκμεταλλευτεί την ευάλωτη κατάσταση του θύματος.