Μετέωροι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια 99 ασθενοφόρων

Μετέωροι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια 99 ασθενοφόρων

Σοβαρός κίνδυνος να μην προχωρήσει, εκ νέου, η διαδικασία για την προμήθεια 99 ασθενοφόρων από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς όπως καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, οι δύο νέοι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν φέτος «πάγωσαν» λόγω προδικαστικών προσφυγών από ενδιαφερόμενες εταιρείες που μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με ερώτηση που καταθέτουν προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου, στις αρχές του 2018, με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, το ΕΚΑΒ προκήρυξε δύο νέους ανοικτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) για την προμήθεια 99 συνολικά οχημάτων για τις ανάγκες τεσσάρων Περιφερειών της χώρας: Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

«Λίγο όμως πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών, νέες προδικαστικές προσφυγές που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενες εταιρίες σταμάτησαν την πρόοδο της σχετικής διαδικασίας. Με αυτές, ζητήθηκαν αλλαγές στη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου το ΕΚΑΒ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, μετά από τις οποίες οι διαγωνισμοί θα επαναπροκηρυχθούν», υποστηρίζουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Όπως όμως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι τεχνικές προδιαγραφές αποτελούν εισήγηση αρμόδιας επιτροπής με τη συμμετοχή και εκπροσώπηση του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, προτού αποτελέσουν απόφαση του φορέα έχουν βγει σε δημόσια διαβούλευση, όπως συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση.

«Η επαναπροκήρυξη της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας σημαίνει πως έγιναν λάθη από το Υπουργείο Υγείας και των εκπροσώπων τους στο ΕΚΑΒ στην εν θέματι Επιτροπή κατά τη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών. Και αν δεν υπήρχε η γενναιόδωρη δωρεά ιδιωτικού ιδρύματος στο ΕΚΑΒ στο οποίο παρέδωσε πρόσφατα πλήρως εξοπλισμένα 143 ασθενοφόρα, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», υποστηρίζει η ΝΔ.

Δεδομένων όλων των παραπάνω ο Τομέας Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να μάθει από τον υπουργό Υγείας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια των ασθενοφόρων και επίσης αν ισχύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για τη μη σωστή αποτύπωση των τεχνικών προδιαγραφών των νέων ασθενοφόρων.