Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί από κορονοϊό

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί από κορονοϊό

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Μεξικό ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι αρχές.

«100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19», είπε ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, υπεύθυνος για τον συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το Μεξικό των 128,8 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία, ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 το Σάββατο.

Το Μεξικό έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο το 7% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θνητότητας, που ανέρχεται σχεδόν στο 10%, είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των χωρών που έχουν καταγράψει πάνω από 1 εκατομμύριο μολύνσεις.

Την υγειονομική κρίση επιδείνωσε η χρονίζουσα υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ο μεγάλος ανεπίσημος τομέας της οικονομίας, με άλλα λόγια το γεγονός ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι πρέπει να βγαίνουν στον δρόμο καθημερινά για να βρουν μεροκάματο, να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ο Λόπες-Γκατέλ και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι ο επίσημος απολογισμός δεν αντανακλά παρά μέρος της πραγματικότητας. Τα στοιχεία του υπουργείου κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15.000 θανάτους που υπάρχουν «υποψίες» ότι οφείλονταν στην COVID-19, όμως στα τέλη Οκτωβρίου το ίδιο αναγνώριζε πως ο απολογισμός ίσως είναι πολύ βαρύτερος, ακόμη και κατά 50.000 θανάτους.

Η διάμεση ηλικία των θυμάτων είναι τα 64 έτη, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Στην πρωτεύουσα και τα πυκνοκατοικημένα προάστιά της, όπου ζουν πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα.