Μελέτη ανατρέπει όλα όσα ξέρουμε για το βούρτσισμά των δοντιών

Μελέτη ανατρέπει όλα όσα ξέρουμε για το βούρτσισμά των δοντιών

Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής υγιεινής μας καθώς ενισχύει και διατηρεί την στοματική υγεί, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν η οδοντόπαστα περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες εξοντώνει επωφελή βακτήρια που μας προστατεύουν από την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

 

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nitric Oxide ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ενώ η οδοντόπαστα υποτίθεται ότι στοχεύει τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και κακοσμία, δυστυχώς ταυτόχρονα εξοντώνει και ωφέλιμα στελέχη βακτηρίων.

 

Όπως παρατήρησαν, τα άτομα που έπλεναν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη ή επικίνδυνες απότομες αυξήσεις του σακχάρου του αίματος, εντός τριών ετών.

 

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να συντελέσει σε προβλήματα υγείας γενικώς, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που υπονοεί ότι μια καλή πρακτική έχει και αρνητικές συνέπειες.

 

Ο Δρ Καουμουντι Γιοσιπουρα, καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 1.206 υπέρβαρα άτομα, 40-65 ετών, που διέτρεχαν κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης περίπου το 17% εκδήλωσε διαβήτη ή προδιαβήτη, αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 20% για όσους έπλεναν τα δόντια τους μια φορά την ημέρα και έφτανε στο 30% για όσους τα βούρτσιζαν δύο φορές, πρωί-βράδυ.

 

Σύμφωνα με τον Δρ Γιοσιπουρα, τα ωφέλιμα στοματικά βακτήρια προστατεύουν από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, καθώς βοηθούν τον οργανισμό να παράγει νιτρικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει τα επίπεδα της ινσουλίνης. Το νιτρικό οξύ είναι επίσης σημαντικό για την ρύθμιση του μεταβολισμού, της εξισορρόπηση της ενέργειας και την διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος υπό έλεγχο.

 

Σήμερα πολλές οδοντόπαστες περιέχουν ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες (όπως χλωροεξιδίνη, τρικλοζάνη, χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, αλκοόλη, αιθέρια έλαια, φθορίδιο και υπεροξείδιο) και έτσι εκτός από μαζί με τα βλαβερά βακτήρια εξαλείφουν πολλές φορές και τα ωφέλιμα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2017 είχε δημοσιευθεί στο Journal of Periodontal Research είχε δείξει επίσης ότι ορισμένα στοματικά βακτήρια προστατεύουν από τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

 

Τέλος, μια άλλη παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2013 είχει αποφανθεί ότι μόλις μια εβδομάδα πλυσίματος των δοντιώ μπορεί να μειώσει τα στοματικά νιτρικά κατά 90%, μειώνοντας τα επίπεδά τους στο αίμα κατά ένα τέταρτο. Αυτές οι αλλαγές τελικά συντελούσαν σε ορατές απότομες αυξήσεις της γλυκόζης του αίματος.

ΠΗΓΗ: health.in.gr