Γερνάμε με ραγδαίους ρυθμούς – Σοβαρό το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

Γερνάμε με ραγδαίους ρυθμούς – Σοβαρό το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

Τα στοιχεί της επιτροπής ειδικών επιστημόνων της Βουλής για το δημογραφικό είναι ανησυχητικά αφού εντοπίζουν σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

Τα στοιχεία είναι εξαιρετικά δυσοίωνα και προβλέπουν μείωση του πληθυσμού της χώρας στο τέλος του 2035 με τον πληθυσμό να αγγίζει τα 10,4 έως 9,5 εκατ. έναντι 10,9 εκατ. το 2015, δηλαδή θα είναι μειωμένος κατά 0,45 έως και 1,4 εκατ. σε απόλυτες τιμές.

Στο τέλος του 2050 η πρόβλεψη για τον πληθυσμό κυμαίνεται από 10,0 έως 8,3 εκατ. έναντι 10,9 εκατομμύρια το 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία μείωση σε απόλυτες τιμές από 0,8 έως και 2,5 εκατομμύρια!

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, βασικό ρόλο έχουν κυρίως:

α) Η χαμηλή γονιμότητα (κάτω από το όριο αναπαραγωγής), καθώς οι γυναίκες που γεννήθηκαν λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έφεραν στον κόσμο κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά, αυτές που γεννήθηκαν στις αρχές της της δεκαετίας του ’70 1,60 ενώ οι νεότερες θα κάνουν πιθανότατα ακόμη λιγότερα. Ταυτόχρονα τις τελευταίες δεκαετίες περιορίσθηκε σημαντικά ο αριθμός των γεννήσεων (γύρω στις 90.000/έτος την τρέχουσα δεκαετία) και αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας (120.000/ετησίως κατά μέσο όρο την τρέχουσα δεκαετία με αποτέλεσμα ένα αρνητικό φυσικό γεννήσεων και θανάτων. Η τάση αυτή δεν πρόκειται να αναστραφεί μέχρι το 2050. Απλώς είναι δυνατόν, εάν οι γεννήσεις σταθεροποιηθούν – ή στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων αυξηθούν – το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων να περιορισθεί.

 

 

β) Η ανάδυση μετά το 2010 ενός νέου κύματος μετανάστευσης (εξόδου από την χώρα τόσο Ελλήνων όσο και αλλοδαπών που ήταν εγκατεστημένοι στην Ελλάδα) . Η έξοδος αυτή όσον αφορά τους Έλληνες ειδικότερα επικεντρώνεται σε νέους αναπαραγωγικής ηλικίας (25-45 ετών) και δεν αναμένεται να ανακοπεί σύντομα (εν αντιθέσει με αυτήν των αλλοδαπών, η ένταση της οποίας βαίνει μειούμενη). Έτσι, το μεταναστευτικό ισοζύγιο της τρέχουσας δεκαετίας είναι αρνητικό παρόλη την εγκατάσταση στην χώρα μας την τελευταία πενταετία τμήματος των παρατύπως εισερχομένων αλλοδαπών (βλ. «προσφυγική κρίση»). Το αρνητικό αυτό ισοζύγιο είναι δυνατόν φυσικά – υπό όρους- να αλλάξει πρόσημο μεσοπρόθεσμα.