Μείωση ενοικίου 80%: Ποιους «πιάνει» το κούρεμα

Μείωση ενοικίου 80%: Ποιους «πιάνει» το κούρεμα

Περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, η μείωση του ενοικίου αφορά τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές κατά την εορταστική περίοδο. Ως εκ τούτου οι 200.000 και πλέον επιχειρήσεις θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντί για 40% που ισχύει σήμερα.

Δηλαδή όσες κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή όπως η εστίαση, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, το λιανεμπόριο (μικρά και μεγάλα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα), γυμναστήρια, ακόμα και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με click away και είναι κλειστές σήμερα με κρατική εντολή, θα καταβάλουν το μειωμένο ενοίκιο.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση καταβάλλει ενοίκιο 1.500 ευρώ, τον Ιανουάριο θα έχει έκπτωση 1.200 ευρώ και θα καταβάλει στον ιδιοκτήτη το ποσό των 300 ευρώ, ενώ για τον Δεκέμβριο πλήρωσε μειωμένο ενοίκιο κατά 40% και συγκεκριμένα 900 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του μισθώματος και όχι των απωλειών που θα έχουν, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης μισθώνει ακίνητο με το ενοίκιο να ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ, θα λάβει από τον ενοικιαστή 200 ευρώ, ενώ από το κράτος το ποσό των 600 ευρώ (60% του μισθώματος).

Συνολικά, θα πάρει 800 ευρώ χάνοντας το 20% του μισθώματος.

Παραδείγματα

  • Επιχείρηση μισθώνει ακίνητο έναντι 2.000 ευρώ τον μήνα. Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μειωμένο ενοίκιο κατά 80%. Το ποσό που θα καταβάλει στον ιδιοκτήτη θα ανέλθει και τους δύο μήνες στα 400 ευρώ για τον καθένα.
  • Ιδιοκτήτης ενοικιάζει ακίνητο έναντι 3.000 ευρώ τον μήνα. Από τον ενοικιαστή θα λάβει τον Ιανουάριο το ποσό των 600 ευρώ, ενώ από το κράτος θα λάβει ως αποζημίωση 1.800 ευρώ. Συνολικά, θα εισπράξει 2.400 ευρώ χάνοντας το 20% του μισθώματος.

Διευκρινίσεις του Υπουργείου Οικονομικών 

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο. Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.