Μαργαρίτης Σχοινάς: “Την εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε. την έχτισε με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός”

Μαργαρίτης Σχοινάς: “Την εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε. την έχτισε με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός”

Στην αλλαγή σελίδας από την Ελλάδα, στις σχέσεις εμπιστοσύνης της χώρας μας με την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό αλλά και στο Brexit αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι “Ε” ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι γυρίζουμε σελίδα και ότι το κεφάλαιο εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας –ΕΕ το έχτισε κυρίως ο ελληνικός λαός με τις ιστορικές θυσίες του τα τελευταία 7-8 χρόνια.

Αυτό είναι το κεφάλαιο εμπιστοσύνης, πρόσθεσε, πρέπει να το κατοχυρώσουμε , πρέπει να το προστατέψουμε και είναι και η βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηρίζουμε τις μεταμνημονιακές μας στοχεύσεις. Για να γίνει αυτό, υποστήριξε, χρειάζεται συνεννόηση, ενότητα, πλατιά στήριξη αυτού του αμετάκλητου προσανατολισμού της Ευρώπης προς την Ελλάδα αλλά και αμετάκλητη στροφή της ευρωπαϊκής και ελληνικής κοινής γνώμης προς μια κοινή κατεύθυνση, προς μια κοινή διαδικασία, ένα κοινό μέλλον που θα μας ενώνει.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το μνημόνιο έτσι όπως το ξέρουμε και είναι η πρώτη φορά από το 2009 που ένα πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που είναι στο τελικό στάδιο, θα αποτελεί την αρχή των συζητήσεων για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα. Πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν και θα ενταθούν και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια προοπτική αυτοπεποίθησης και θα την επιτρέψουν να πατήσει γερά στα πόδια της και θα καταστήσει σαφές σε όλους, φίλους, εταίρους, εχθρούς και αγορές ότι τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα δεν θα αναστραφούν και θα καταστήσουν αναμφισβήτητα ένα γεγονός ότι σε αυτή την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της, θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό στήριξη και αρωγή της Ευρώπης”.

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει για να μην πέφτουν τα βάρη στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, πιέζουμε όλοι, ο πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος ώστε να βρεθεί μια λύση επιμερισμού των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη και αυτό ήταν και το αντικείμενο των συζητήσεων στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι τον Ιούνιο, είπε, πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αναδιαμόρφωση του Δουβλίνου και της μεταναστευτικής πολιτικής. Τέλος για το Brexit ανέφερε πως πρόκειται για ένα διαζύγιο, για μια διαδικασία πολύ στενάχωρη για την οποία τον λόγο τώρα έχουν οι τεχνικοί και μέχρι τον Μάρτιο του 2018 να βρεθούν λειτουργικοί τρόποι για τον χωρισμό.