Μακεδονικό: Όλα έτοιμα για τα συλλαλητήρια της Τετάρτης

Μακεδονικό: Όλα έτοιμα για τα συλλαλητήρια της Τετάρτης

Έτοιμοι δηλώνουν τα μέλη της Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ενόψει των συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 19.30 το απόγευμα.

Όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη μέλη της Επιτροπής, μεγάλα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα.

Το κεντρικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην Πέλλα για συμβολικούς λόγους, καθώς η αρχαία Πέλλα ήταν η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές αναμένεται απάντηση από το Δήμο Βέροιας, ενώ πρόθεση υπάρχει για ανάλογες συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις όπως Λάρισα, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Γιάννενα και Ρόδο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, απλοί πολίτες, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιμελητήρια έχουν μπει από την πρώτη στιγμή στη μάχη της διοργάνωσης και κινητοποιούν τα μέλη τους, ενώ και δήμαρχοι πόλεων της Μακεδονίας στηρίζουν τις συγκεντρώσεις. Οι διοργανωτές σημειώνουν ακόμα ότι είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, χωρίς κομματικές σημαίες, παρά «μόνο με τη γαλανόλευκη στα χέρια».

«Τρεις μήνες μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, πίστεψαν ότι θα πάμε σπίτι μας. Κι εμείς κι όλος αυτός ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους. Τώρα θα καταλάβουν ότι θα μας έχουν απέναντι», δήλωσε ο Μιχαήλ Πατσίκας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων απορρίπτουν όλα τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και περιέχουν τον όρο «Μακεδονία».

Ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου διεθνολόγος, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ επέρριψε τις ευθύνες για τη μη αλληλογνωριμία των δύο λαών στο σύστημα προπαγάνδας της ελίτ των Σκοπίων. Επισήμανε ότι αν δοθεί το όνομα Μακεδονία έστω με μια σύνθετη ή άλλη μορφή του, η Ελληνική Μακεδονία δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί σε κανέναν επίπεδο την κρατική οντότητα που ω μη γένοιτο θα λέγεται «Βόρεια Μακεδονία».