Μακεδονικό: Νέες διαπραγματεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες

Μακεδονικό: Νέες διαπραγματεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες

Νέα συνάντηση για την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας θα έχουν σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόβ.

Ο Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα επιχειρούν για ακόμη μια φορά να «γεφυρώσουν» τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και να ξεπεράσουν τα… αγκάθια που δυσχεραίνουν μια τελική συμφωνία για το όνομα με επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς μετά την απόρριψη της πρότασης των Σκοπίων για την «Μακεδονία του Ίλιντεν» από την Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις επιστρέφουν στις προτάσεις Νίμιτς.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα κεκτημένο, την αποδοχή του erga omnes από τον Ζάεφ η οποία προϋποθέτει συνταγματικές αλλαγές.

Το νέο τετ-α-τετ θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερικές μόλις ημέρες μετά την τριμερή Κοτζιά – Ντιμιτρόβ – Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

Μετά την εν λόγω συνάντηση, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ τόνισε ότι οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί αλλά ακόμη δεν διαφαίνεται μια τελική λύση.

«Είχαμε συναντήσεις, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», είχε σημειώσει ο Νίμιτς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες. Απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει εάν έχει προγραμματιστεί «ραντεβού» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως επισήμανε, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση των τεσσάρων από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς δηλαδή Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη, με διπλωματικές πηγές να καθιστούν σαφές πως η ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) έχει φύγει από το τραπέζι καθώς έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές, φέρεται να υπάρχει στο τραπέζι τουλάχιστον ένα ακόμη όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό.