Μακεδονικό: Κοχλάζει η οργή των πολιτών για τη συμφωνία – «Δειλοί», «προδότες» και… «Νοτιοσκοπιανοί»!

Μακεδονικό: Κοχλάζει η οργή των πολιτών για τη συμφωνία – «Δειλοί», «προδότες» και… «Νοτιοσκοπιανοί»!

Ξεχειλίζει η οργή των πολιτών, επωνύμων και μη, μετά από τη συμφωνία που έκλεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για την επίλυση του θέματος του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Οι αγανακτισμένοι πολίτες εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκεια και την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ReportPlus παραθέτει ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές αναρτήσεις πολιτών.

Ο δικηγόρος Παντελής Παπαδόπουλος έγραψε:

«Για να μην κουραζόμαστε με βαθυστόχαστες αναλύσεις περί της συμφωνίας για το Σκοπιανό πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι επιδιώκαμε και αν το πετύχαμε. Επιδιώκαμε να αφαιρέσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων ο οποίος αναπαράγεται γύρω από τη χρήση του όρου Μακεδονία. Τι πετύχαμε; Η εθνικότητα να λέγεται Μακεδονική. Η γλώσσα να ονομάζεται μακεδονική. Η ιθαγένεια να ονομάζεται Μακεδόνας/ Πολίτης της Β. Μακεδονίας. Η ονομασία erga omnes θα είχε ενδιαφέρον αν από αυτήν παρήγοντο ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα. Με το Βόρεια Μακεδονία, έστω και ως erga omnes το πρόβλημα παραμένει. Αφήστε που είναι πρόβλημα και το ίδιο το Βόρεια Μακεδονία. Αλλά, κάπως, πρέπει να ονομαστούν. Δεν θέλησαν, όμως να αλλάξουν ταυτότητα και γλώσσα. Άρα, κάτι επιδιώκουν να αναπαράγουν».

Η επιχειρηματίας Βαρβάρα Ρόζα σημείωσε:

«Η Μπανανία έχει πάρει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή!

Αδύναμοι κι άνευροι πολιτικοί, έντονα κομματικοποιημένοι πολίτες, ημιμαθείς χωρίς ενδιαφέροντα και μη σκεπτόμενοι!!

Ο γκρεμός και η απόλυτη κατάπτωση σε αυτή τη χώρα, είναι πλέον  δεδομένα!

Όσο για τον αξιαγάπητο Πάνο Καμμένο, έχει τελειώσει από οποιοδήποτε άλλοθι!

Είτε ρίχνει την κυβέρνηση εφόσον δε συμφωνεί με τ’ άνομα, είτε συμφωνεί με τ’ άνομα αφού δεν ρίχνει την κυβέρνηση!

Όλα τ´ αλλά είναι να είχαμε να λέγαμε και να μη χάνεται η καρέκλα και η Μαμαλίγκα

Κάθε διαπραγμάτευση πλέον είναι και ένας μηδενισμός και κουρέλιασμα της ελληνικής αξιοπρέπειας!»

Ο δημοτικός υπάλληλος Κωνσταντίνος Φουντούκης τόνισε:

«Είμαστε ο μοναδικός λαός στον κόσμο που παλεύει με την κυβέρνησή του για την καθημερινή του επιβίωση και την εθνική του συνέχεια».

Ο ναύαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαιλας ανέφερε:

«Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε τις διεκδικήσεις των Σκοπίων με δειλία, σαν να είμαστε εμείς οι ένοχοι».

Η Μαρία Κύρου έγραψε:

«Ντροπή και αίσχος…

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αγνοεί την βούληση του λαού.

Δεν μπορεί να κάνει πως δεν ακούει και δεν βλέπει.

Δεν μπορεί τον Πατριωτισμό να τον βαφτίζει φασισμό.

Δεν μπορεί ΝΑ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ για να περάσει τα δικά της συμφέροντα και τα δικά της μέτρα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ…

* Ενεργοποίηση του ΆΡΘΡΟΥ 120 του Ελληνικού Συντάγματος εδώ και ΤΩΡΑ!!»

Ο αρθρογράφος Άγης Βερούτης επισήμανε:

«Ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την υποχώρηση του Τσίπρα και του Καμμένου στο ονοματολογικό που περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας, απέναντι σε ένα νεοσύστατο κρατίδιο με ασύντακτη σλαβοαλβανική σύσταση και αμφιλεγόμενη προοπτική επιβίωσης χωρίς είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ένα κρατίδιο που συνεχίζει να περιλαμβάνει εδαφικές διεκδικήσεις ενάντια στη χώρα μας στα συστατικά του στοιχεία, που έχει χάρτες με τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσά του.

Επειδή οι ΗΠΑ είπαν στον Τσίπρα λέει να το λύσει!

Λες και δεν το είχαν πει και στους προηγούμενους!

Ας λένε τον εαυτό τους όπως θέλουν, και ας τους λέει και ο υπόλοιπος κόσμος όπως να’ναι! Μόνον απέναντι στην Ελλάδα έχουν διεκδικήσεις και μόνο αν εμείς οι ίδιοι τις αναγνωρίσουμε τους δίνουμε υπόσταση.

Τα ξεπουλητάρια κατάφεραν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις επόμενες δέκα γενιές Ελλήνων και να μικρύνουν στην Ελλάδα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.

Είναι μια εθνική καταστροφή του μεγέθους της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας που χύθηκαν ποτάμια αίματος για να δημιουργηθεί.

Κάποιος να βρεθεί να τους περάσει ειδικό δικαστήριο και να τους καταδικάσει για προδοσία»

Ο νομικός Λεωνίδας Σιδηρόπουλος τόνισε:

«Οποίος διαβάσει το περιβόητο άρθρο 7 της συμφωνίας θα καταλάβει πως κάθε πλευρά δικαιούται να ερμηνεύει κατά το δοκουν τους όρους Μακεδονία , μακεδονική γλωσσα και εθνότητα , αλλά οι γείτονες μας δικαιούνται , με δική μας αναγνώριση , να τους χρησιμοποιούν διεθνώς ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού του εθνους τους. Δεν αντιλαμβανομαι τα οφέλη για εμάς της συμφωνίας.

Σας παραθέτω το άρθρο 7

Άρθρο 7 της συμφωνίας

  1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.
  2. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
  3. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).
  4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.
  5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους».

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Παπαϊωάννου υπογράμμισε:

«Μετά την απαράδεκτη  απάντηση του ΠτΔ αναμένουμε πρόταση μομφής … Να πέσουν οι μάσκες… και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι οροί περί ιθαγενείας, ταυτότητας και γλώσσας είναι απαράδεκτοι!

Αυτές οι διεκδικήσεις είναι απλά η ταφόπλακα…»

Η συνταξιούχος Όλγα Παυλίδου έγραψε:

«Ο Αλέξης έχει δίκιο. Είναι σημαντική μέρα! Είναι τεράστια επιτυχία! Λίγο ακόμα να διαπραγματευόταν και θα μας έλεγαν… Νοτιοσκοπιανούς!»

 

Στείλτε μας τη γνώμη σας για τη συμφωνία στο e-mail: reportplus.gr@gmail.com.