«Μαγικό» τριπλό ουράνιο τόξο στη Σάμο -Ενα σπάνιο φαινόμενο

«Μαγικό» τριπλό ουράνιο τόξο στη Σάμο -Ενα σπάνιο φαινόμενο

Την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο είχαν οι Σαμιώτες το πρωί της Τετάρτης: ένα τριπλό ουράνιο τόξο.

Ο φυσικός και φωτογράφος Μανώλης Θράβαλος κατέγραψε αυτό το ασυνήθιστο ουράνιο τόξο, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήταν η πρώτη φορά που είχε την τύχη να δει «ζωντανά» αυτή τη σπάνια ομορφιά, παρότι ασχολείται με την παρατήρηση τέτοιων φαινομένων.

«Για την δημιουργία του απαιτείται μεταξύ άλλων, μία μεγάλη σχετικά επιφάνεια που να καθρεφτίζει τέλεια το φως του ήλιου. Η ολική άπνοια σήμερα το πρωί είχε μετατρέψει τον κόλπο του Βαθέος σε έναν τεράστιο καθρέπτη, καλύπτοντας έτσι την πρώτη συνθήκη», εξηγεί ο κ. Θράβαλος.

«Επιπλέον και όπως είναι γνωστό, κάθε ουράνιο τόξο σχηματίζεται όταν ο ήλιος φωτίζει την βροχή. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το ουράνιο τόξο γεωμετρικά έχει την μορφή τμημάτων κύκλου, ο οποίος έχει ως κέντρο του το ακριβώς αντίθετο σημείο από αυτό του ήλιου. Έχοντας λοιπόν, δύο φωτεινές πηγές στα ανατολικά, τον ήλιο και το είδωλό του, υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ουράνιων τόξων ως τμήματα δύο διαφορετικών κύκλων στα δυτικά.  Έτσι, όταν οι ακτίνες φώτισαν την βροχή που έπεφτε στα δυτικά και από τις δύο κατευθύνσεις, σχηματίστηκε το χαρακτηριστικό V που βλέπετε στις φωτογραφίες, από τα τμήματα των δύο κύκλων που αλληλοεπικαλύπτονται», σημειώνει ακόμη.

iefimerida.gr