Μαίνεται η κόντρα Τραμπ – Παλαιστίνης: «Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται»

Μαίνεται η κόντρα Τραμπ – Παλαιστίνης: «Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται»

Η παλαιστινιακή προεδρία δήλωσε σήμερα πως η Ιερουσαλήμ «δεν πωλείται», αντιδρώντας στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους Παλαιστίνιους, η οποία ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια, αν οι τελευταίοι αρνηθούν να διαπραγματευθούν με το Ισραήλ.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και δεν πωλείται είτε έναντι χρυσού είτε έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της προεδρίας, αναφερόμενος στην άρνηση των Παλαιστινίων να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις μετά την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερής Πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η αμερικανική απόφαση προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους την προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, και κύμα επικρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αλλά πρέπει να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό Κράτος με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», πρόσθεσε.

Να υπενθυμιστεί πως σε χθεσινό του tweet ο Ντόναλντ Τραμπ είπε τα εξής: «Δεν είναι μόνο το Πακιστάν, στο οποίο πληρώνουμε δισεκατομμύρια δολάρια για το τίποτα, αλλά και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, πληρώνουμε τους Παλαιστίνιους ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ το χρόνο και δεν λαμβάνουμε εκτίμηση ή σεβασμό. Δεν θέλουν καν μία μακρόχρονη ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ. Έχουμε πάρει την Ιερουσαλήμ, το πιο σκληρό μέρος των διαπραγματεύσεων, από το τραπέζι, αλλά το Ισραήλ θα έπρεπε να πληρώσει περισσότερα. Αλλά με τους Παλαιστινίους που δεν είναι πλέον πρόθυμοι να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί πρέπει να κάνουμε κάποια από αυτές τις τεράστιες μελλοντικές πληρωμές σε αυτούς;».