Μαίνεται η κόντρα Τραμπ – Ιράν για τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον

Μαίνεται η κόντρα Τραμπ – Ιράν για τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον

Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι θα αντιταχθεί εναντίον των νέων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έθεσε τελεσίγραφο για να διορθώσει “καταστροφικές ατέλειες” στη συμφωνία που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Τράμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παραιτηθεί από τις πυρηνικές κυρώσεις στο Ιράν για τελευταία φορά, γεγονός που θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους μια τελευταία ευκαιρία να τροποποιήσουν το σύμφωνο. Η Ουάσιγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις στον επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν και σε άλλους.

Η Ρωσία – ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη στο σύμφωνο του Ιράν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ονόμασε τα σχόλια του Trump “εξαιρετικά αρνητικά”.

Το τελεσίγραφο ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους, βασικούς υποστηρικτές της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, να ικανοποιήσουν τον Τράμπ, ο οποίος θέλει το σύμφωνο να ενισχυθεί με ξεχωριστή συμφωνία εντός 120 ημερών.

Ενώ ενέκρινε την απαλλαγή από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε σχέση με την πυρηνική συμφωνία, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε άλλες κυρώσεις εναντίον 14 ιρανικών οντοτήτων και ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της δικαιοσύνης Αϊατολάχ Σαντέκ Λαριχάνι, στενό σύμμαχο του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αϊατόλαχ Αλί Χαμενεΐ.

Περιγράφοντας τις κυρώσεις εναντίον του Λαριχάνι ως «εχθρική δράση», το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η κίνηση «διέσχισε όλες τις κόκκινες γραμμές συμπεριφοράς στη διεθνή κοινότητα και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σίγουρα θα απαντηθεί από μια σοβαρή αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας» σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση των αντίποινων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζάριφ, είπε νωρίτερα στο Twitter ότι η συμφωνία δεν “επαναδιαπραγματεύεται” και ότι η κίνηση του Τραμπ “ανέρχεται σε απεγνωσμένες προσπάθειες υπονόμευσης μιας σταθερής πολυμερούς συμφωνίας”.

Το Ιράν αναφέρει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς στόχους και λέει ότι θα τηρήσει τη συμφωνία, εφόσον οι άλλοι το σέβονται. Ωστόσο, έχει πει ότι θα “καταστρέψει” τη συμφωνία, εάν η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει.