Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο: Ξεπουλάνε όσο, όσο τις τραπεζικές μετοχές – Οι αιτίες της κρίσης

Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο: Ξεπουλάνε όσο, όσο τις τραπεζικές μετοχές – Οι αιτίες της κρίσης

Η ανησυχία των επενδυτών πως κάποιες ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια και πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα δημόσια στήριξη, έχει οδηγήσει σε μαζικό ξεπούλημα τους τραπεζικούς τίτλους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ήταν η σταγόνα που όπως φαίνεται ξεχείλισε το ποτήρι των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές έπεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούνται σε ελεύθερη πτώση.

Το κλίμα επιβάρυνε και η έκθεση της Goldman Sachs η οποία υποστήριξε πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη».

Η Πειραιώς βρέθηκε στα όρια του limit down χάνοντας έως και 29%, η Eurobank ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4%.

Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να μειώσει στις απώλειες κοντά στο 3% με τον Γενικό Δείκτη στις 660 μονάδες και τις μετοχές των τραπεζών να περιορίζουν τις τεράστιες αρχικές απώλειες, με την Eurobank στο -7,9%, την Εθνική στο -3,4% και την Alpha Bank με πτώση 3,28%

Συνολικά από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-27,8% στα 1,1840 ευρώ), η Eurobank (-16,8% στα 0,5240 ευρώ), η Εθνική Τράπεζα (-7% στα 1,5560 ευρώ) και η Alpha Bank (-5,6% στα 1,5550 ευρώ).

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 659,74 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,152%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 72 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Εκτός από την έκθεση της Goldman Sachs την κατάσταση έχει επιβαρύνει και η ιταλική κρίση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι στα ιδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο.

Ακόμα επιβαρυντικό στο κλίμα είναι η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, η συζήτηση για την πιστή τήρηση ή την εφαρμογή μέρους μόνο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε ένα σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εντείνει τις ανησυχίες των ξένων και αυξάνει το country risk.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πως εάν το ΧΑΑ χάσει τα επίπεδα των 660 μονάδων η επόμενη ισχυρή καθοδική στήριξη είναι στις 540 μονάδες.