Μήνυμα Μπλίνκεν στην ΕΕ: Εταίρος και πρόκληση η Τουρκία – Κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία

Μήνυμα Μπλίνκεν στην ΕΕ: Εταίρος και πρόκληση η Τουρκία – Κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία

Τα πρώτα μηνύματα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική έστειλε από την Ουάσινγκτον στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο αμερικανός υπουργός επισήμανε την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή του ΝΑ Αιγαίου. “Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, άλλα και σοβαρή πρόκληση” ανέφερε δε.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε ειδική αναφορά και στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ζήτησε κοινή στρατηγική της ΕΕ στα θέματα της περιοχής μας και προσέγγιση όσον αφορά τα θέματα της Κίνας και τη Ρωσίας.

Την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ως απάντηση στη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, «Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι σίγουρα στο ναδίρ, δεν υπάρχει άλλη λέξη για αυτό».

«Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε σήμερα να επιβάλλουμε περαιτέρω κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε.

Όπως τονίστηκε, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, θα κάνει προτάσεις για τους «στόχους» των κυρώσεων εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με διπλωμάτες «στο στόχαστρο βρίσκονται: ο επικεφαλής της ρωσικής Επιτροπής Ερευνών, η οποία αναλαμβάνει τη διερεύνηση μεγάλων εγκλημάτων, οι επικεφαλής των φυλακών και της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας καθώς και ο γενικός εισαγγελέας».

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι έχασε την έφεσή του κατά της απόφασης για τριετή σχεδόν φυλάκισή του, που σύμφωνα με τον ίδιο είχε πολιτικά κίνητρα, ωστόσο μειώθηκε ελαφρά η ποινή του.