Μέτρα για τα προσωπικά δεδομένα παίρνει ο Ζάκερμπεργκ – Σάλος με το #DeleteFacebook στο Twitter

Μέτρα για τα προσωπικά δεδομένα παίρνει ο Ζάκερμπεργκ – Σάλος με το #DeleteFacebook στο Twitter

Τον αποκλεισμό από το Facebook των developers που προχώρησαν σε κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

“Φέρουμε την ευθύνη να προστατεύουμε τα ευαίσθητα δεδομένα σας. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε” δήλωσε ο ίδιος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, όπως μεταδίδει το euronews.com, προανήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας «σε όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών», καθώς και τη διενέργεια πλήρους ελέγχου «κάθε εφαρμογής με ύποπτη δραστηριότητα».

«Θα αποκλείσουμε από την πλατφόρμα μας όποιον developer αρνηθεί να υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο. Κι αν εντοπίσουμε developers που έκαναν κατάχρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, θα τους αποκλείσουμε και θα ενημερώσουμε όποιον επλήγη από τις εν λόγω εφαρμογές», έγραψε σε ανάρτησή του ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook.

I want to share an update on the Cambridge Analytica situation — including the steps we've already taken and our next…

Posted by Mark Zuckerberg on Mittwoch, 21. März 2018

Επιπλέον, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ξεκαθάρισε ότι, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν, θα περιοριστεί περαιτέρω η πρόσβαση των developers σε προσωπικά δεδομένα, όπως π.χ. με τη μείωση «των στοιχείων που δίνετε σε μια εφαρμογή, όταν τη χρησιμοποιείτε».

Τέλος, ο Ζάκερμπεργκ προανήγγειλε ότι το Facebook εντός του επόμενου μήνα θα εισάγει ένα «εργαλείο» που θα βρίσκεται στο πάνω μέρος του news feed, το οποίο θα δείχνει «τις εφαρμογές που έχετε χρησιμοποιήσει μαζί με έναν εύκολο τρόπο για την ανάκληση της πρόσβασης αυτών των εφαρμογών στα προσωπικά σας δεδομένα».

«Θα μάθουμε από αυτήν την εμπειρία να διασφαλίζουμε την πλατφόρμα μας ακόμη περισσότερο και να κάνουμε στην πορεία την κοινότητά μας ασφαλέστερη», καταλήγει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Σάλος στο Twitter με το hashtag #DeleteFacebook

Σάλος έχει προκληθεί στο Twitter με τις τελευταίες εξελίξεις για τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook. Αρκετοί είναι οι χρήστες που προτρέπουν τον κόσμο να διαγράψει τον λογαριασμό του, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που παίρνουν  – εμμέσως –  το μέρος του Ζάκερμπεργκ τονίζοντας πως «όταν κατεβάζετε εφαρμογές στο κινητό και αποδέχεστε την πρόσβαση στα βίντεο, τις εικόνες και το μικρόφωνο, δίνετε από μόνοι σας προσωπικά δεδομένα».

Οι New York Times μάλιστα κάνουν λόγο για 10.000 tweet με το hashtag #DeleteFacebook σε μόλις δύο ώρες την Παρασκευή, ενώ αρκετά είναι τα τιτιβίσματα που δείχνουν τα βήματα για την οριστική διαγραφή του προσωπικού λογαριασμού από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πτωτική η πορεία της μετοχής

Όπως ήταν φυσικό, η μετοχή του Facebook σημείωσε σήμερα πτώση 1,5% στη προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση καθώς η συγγνώμη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν κατέφερε να περιορίσει τις ανησυχίες στη Wall Street για τον τρόπο που χειρίζεται η εταιρία την υπόθεση με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών.

Αναλυτές από διάφορες χρηματιστηριακές εταιρίες εξέφρασαν ανακούφιση που στα πρώτα δημόσια σχόλια του Ζάκερμπεργκ για το θέμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια πιο ριζική μεταβολή στο μοντέλο εσόδων της εταιρίας.

Η μετοχή του Facebook, ωστόσο, έχει υποχωρήσει τις δύο από τις τρεις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 46 δισεκ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, ενώ κάποιοι αναλυτές υποστήριξαν πως είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρία θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος για να αποκαταστήσει τη φήμη της τους επόμενους μήνες.