Μέρκελ: Απόδειξη εμπιστοσύνης ο επιπλέον χρόνος για την Ελλάδα

Μέρκελ: Απόδειξη εμπιστοσύνης ο επιπλέον χρόνος για την Ελλάδα

Η 20ή Αυγούστου «είναι μία σημαντική ημέρα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων δεν τελειώνει την ίδια ημέρα. Σημείωσε, δε, πως το γεγονός ότι δίδεται στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος δεκαετιών αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για διασύνδεση της παράτασης της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά με τη συμφωνία για το προσφυγικό.

«Πρέπει να φέρουμε δύο πράγματα σε μία ισορροπία. Από τη μία πλευρά το πόσο θα περιμένουμε μέχρι να έχουν αποπληρωθεί κάποια συγκεκριμένα χρήματα βοήθειας και από την άλλη πλευρά το γιατί πρέπει να συνεχίσουμε για αυτό, για κάποιο χρονικό διάστημα, να διατυπώνουμε τις προσδοκίες, όπως π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε η καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της «θερινής» συνέντευξης Τύπου της και επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι δυνατό να μειώσει το ύψος του χρέους».

Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση του ελληνικού χρέους, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη λήψη «ενός μεγάλου αριθμού μέτρων για να βοηθήσουμε ώστε να μειωθεί το ύψος του χρέους, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων τους οποίους έχουμε, δηλαδή ότι δεν μπορεί εντός Ευρωζώνης να υπάρξει κούρεμα χρέους υπό την κλασική έννοια». «Πιστεύω ότι είναι ένας “καλός συμβιβασμός”» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Από τη μία πλευρά ναι, το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά με αυτό η Ελλάδα δεν είναι ακόμη, ας πούμε, πάλι στην κατάσταση σαν να μην υπήρξε ποτέ ένα πρόγραμμα. Αλλά πιστεύω -και έχω μιλήσει για αυτό με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα- ότι είναι μία σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, αλλά η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την ημέρα και για αυτό πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Άρα, βλέπω περισσότερο μία απόδειξη εμπιστοσύνης ότι δίνουμε στην Ελλάδα για δεκαετίες επιπλέον χρόνο, προκειμένου να βγει από μία δύσκολη κατάσταση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις που θέλουν το Βερολίνο και την Αθήνα να έχουν συμφωνήσει για την παράταση της ισχύος του χαμηλού συντελεστή στα νησιά με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων, η καγκελάριος ήταν απόλυτη: «Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί του (ενν. τον κ. Τσίπρα), ότι δεν θα συνδέσουμε επουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυό μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων», όπως δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ΕΕ και ο κόσμος

Ακόμη η Μέρκελ είπε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν είναι εχθροί και πως η ΕΕ αποτελεί μια κατάσταση win- win- υπό την έννοια πως μόνο καλό κάνει. Έβαλε τον φορέα ως ένα παράδειγμα συνεργασίας και πολυ-εθνοτισμού.  Αναγνώρισε τον κεντρικό άξονα που υπάρχει στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία αντιμετωπίζει τη σχέση της με τις ΗΠΑ ανάφερε ωστόσο πως η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει τη σχέση αυτή σε καθεστώς πίεσης. Την ρώτησαν γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει σαν να αντιπαθεί τη χώρα κι απάντησε πως ίσως να φταίει η γερμανική οικονομική δύναμη.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως η Μέρκελ είπε πως είχε τελικά δίκιο πέρσι όταν είχε δηλώσει πως οι ημέρες που θα μπορούσε η ΕΕ να βασίζεται στις ΗΠΑ έχουν τελειώσει. Και αναγνώρισε πως η ΕΕ νομιμοποιείται να βρει τον ρόλο της στον κόσμο.  Ακόμη χαρακτήρισε σοβαρή την κατάσταση στο εμπόριο έτσι όπως αυτή έχει εξελιχθεί και αναφέρθηκε στη σύγχρονη ιστορία ως εναλλακτική στον προστατευτισμό του Τραμπ. Είπε χαρακτηριστικά: η οικονομική κρίση του 2007 και του 2008 αντιμετωπίστηκε μέσω της πολυεθνικής δράσης για παράδειγμα των G20 “με την Κίνα να συμβάλει τα μέγιστα κάτι που μας έβγαλε από μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση”. Και πως η ΕΕ βρίσκεται ενωμένη και υποστηρίζει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα πάει στις ΗΠΑ να συναντήσει τον Τραμπ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κυβέρνησή της και το μεταναστευτικό είπε πως είναι “υπεύθυνη για να λειτουργεί η εκτελεστική εξουσία. Η δε sine qua non προϋπόθεση είναι να αναγνωρίζουν οι υπουργοί την ευθύνη του εκάστοτε καγκελάριου να καθορίζει την πολιτική της γραμμή. Αν δεν συμβαίνει αυτό τότε η συνεργασία στην κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει.