Μάχη με το χρόνο για να ξεκολλήσει το τεράστιο πλοίο που έφραξε τη Διώρυγα του Σουέζ

Μάχη με το χρόνο για να ξεκολλήσει το τεράστιο πλοίο που έφραξε τη Διώρυγα του Σουέζ

Το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έφραξε τη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει καθηλωμένο για τέταρτη μέρα με τις επιχειρήσεις για την αποκόλλησή του να συνεχίζονται και τις ναυτιλιακές εταιρείες να προχωρούν σε δραστικές αλλαγές δρομολογίων προκειμένου τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα πλοία τους να φτάσουν τελικά στον προορισμό τους.

Η οικονομία ζημιά που έχει προκαλέσει το «έμφραγμα» στο σημαντικό εμπορικό δρόμο του κόσμου υπολογίζεται πως ξεπερνά κάθε μέρα τα 9,5 δισ. ευρώ με τις προσπάθειες για αποκόλληση να αναμένεται να διαρκέσουν ακόμα και εβδομάδες καθώς οι εκσκαφείς χρειάζεται να αφαιρέσουν περίπου 20.000 κυβικά μέτρα άμμου από το σημείο.

Το 220.000 τόνων και 400 μέτρων μήκους «mega πλοίο» ανήκει στην εταιρία Evergreen Marine Corp. και «κόλλησε» στο νότιο άκρο του καναλιού. Το «μποτιλιάριασμα» (υπάρχουν περισσότερα από 160 σκάφη που περιμένουν να περάσουν) στο Σουέζ αυξάνεται μέρα με τη μέρα με πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να προχωρούν σε αλλαγές στα δρομολόγιά τους χρησιμοποιώντας την μακρύτερη οδό γύρω από την Αφρική.

Από τη Διώρυγα του Σουέζ, υπό κανονικές συνθήκες, περνούν καθημερινά τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο αλλά και καταναλωτικά αγαθά όπως ρούχα, έπιπλα, κατασκευαστικά εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.