Λ. Δ. Κονγκό: Δεκάδες νεκροί από τον ιό Έμπολα

Λ. Δ. Κονγκό: Δεκάδες νεκροί από τον ιό Έμπολα

Σε 25 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον ιό Έμπολα στη Λ.Δ. του Κονγκό, σε σύνολο 45 κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 14 έχουν επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στον προηγούμενο απολογισμό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν μόνον σε τρία σε σύνολο 44.

Η πρόσφατη επιδημία αιμορραγικού πυρετού άρχισε στις αρχές αυτού του μήνα σε μια αγροτική ζώνη στη βορειοδυτική Λ.Δ. Κονγκό και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Μπαντάκα, μια πόλη περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Κονγκό και η οποία συνδέεται με πολλά δρομολόγια που γίνονται μέσω του ποταμού με την Κινσάσα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί από την Πέμπτη ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που θέτει η επιδημία είναι «πολύ υψηλός» σε πανεθνικό επίπεδο και «υψηλός» σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή όσον αφορά τις άλλες χώρες της περιοχής.

Εξάλλου η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ συνέρχεται εντός της ημέρας για να αποφασίσει αν το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Λ.Δ. Κονγκό εγκυμονεί κινδύνους για ολόκληρο τον κόσμο και ως εκ τούτου επιβάλλεται να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».