Λιγότεροι από το 35% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις

Λιγότεροι από το 35% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις

Σήμα κινδύνου για τους εργαζόμενους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπέμπει για ακόμη μία φορά και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), τόσο για το θέμα των αμοιβών όσο και των συνθηκών εργασίας, τονίζει η ΓΣΕΕ.

Η ΣΕΣ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουν με τα συνδικάτα και να προχωρήσουν στην επαναφορά και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αδήριτη ανάγκη είναι και η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις επισημαίνει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) η οποία ξεκινά καμπάνια με τίτλο «Emergency Alert», στην οποία συμμετέχει και η ΓΣΕΕ.

Είδος προς εξαφάνιση οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα

Απογοητευτικά και άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει για την Ελλάδα η ΣΕΣ.

Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη στα οποία λιγότερο από το 35% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, δεν ισχύει η επεκτασιμότητα, ενώ το μερίδιο των μισθών είναι κάτω από το 45,3% του ΑΕΠ.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Με κόκκινο είναι οι χώρες για τις οποίες εκπέμπεται σήμα κινδύνου.