Λευκός Οίκος: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου…αποχωρούν

Λευκός Οίκος: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου…αποχωρούν

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ως  πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλτν Τράμπ έχει δει μια σειρά  σημαντικών στελεχών και συνεργατών του  να εγκαταλείπουν το θαλασσοδαρμένο από σκανδαλολογίες και φήμες καράβι του Λευκού Οίκου. Ανάμεσα τους ο επικεφαλής στρατηγικής και πολιτικός μέντορας του προέδρου, Στιβ Μπάνον, οι Ρ. Πρίμπους και Μ. Σκαραμούτσι, προσωπάρχες του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος Τύπου, Σόν Σπάισερ και ο Μ. Φλίν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Τις ημέρες αυτές, ο διάδοχος του Φλίν,  Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, προετοιμάζεται για την αποχώρηση του  χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται απίθανη η ανάληψη καθηκόντων από τον ίδιο σε ανώτερο επίπεδο της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο ABC News.

Παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση του ΜακΜάστερ δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα, ο ίδιος σκέφτεται την εξέλιξη αυτή, εδώ κι εβδομάδες. Ο ΜακΜάστερ εκτιμάται ότι θ΄ αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, μέσα στην άνοιξη.

“Συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φήμες και υπονοούμενα σχετικά με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Δεν υπάρχουν άμεσα, ανακοινώσεις σε προσωπικό επίπεδο,” δήλωσε στο ABC News ο Ρέιτζ Σαχ αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές των ΜΜΕ σε επικείμενη αποχώρηση του ΜακΜάστερ.

Ο Μάικλ Άντον εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ και τον ΜακΜάστερ στο Οβάλ Γραφείο χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες των ΜΜΕ “κατασκευασμένες ειδήσεις.”

Ο Τραμπ είπε στον ΜακΜάστερ ότι είναι πολύ καλός στην δουλειά του, σύμφωνα με τον Άντον.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ΜακΜάστερ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι είχε την πρόθεση να παραμείνει στην υπηρεσία του προέδρου και των ΗΠΑ για όσο καιρό θα μπορούσε ν΄ αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις.

Ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την απόλυση του προκατόχου του Μάικλ Φλιν από τον πρόεδρο Τραμπ, αφού παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε προεκλογικά με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας Σεργκέι Κίσλιακ.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά, οι σχέσεις του ΜακΜάκστερ με τον πρόεδρο Τραμπ μπορούν να χαρακτηριστούν κάθε άλλο παρά ομαλές με αφορμή τις καταστάσεις έντασης στην διάρκεια των ενημερώσεων για θέματα ασφάλειας που γίνονται στο Οβάλ Γραφείο. Ο ΜακΜάστερ είχε επίσης, διαφωνίες και με άλλους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις.

Ο πρόεδρος “έχει ακόμη εμπιστοσύνη στον στρατηγό ΜακΜάστερ. Μίλησα στον ίδιο, ειδικά γι’ αυτήν την απάντηση,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η υπεύθυνη Τύπου Σάρα Σάντερς, την προηγούμενη εβδομάδα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο το ενδεχόμενο προαγωγής του ΜακΜάστερ αποδίδοντάς του ένα τέταρτο αστέρι κι αναθέτοντας του μία νέα αποστολή στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Μία πιθανή νέα θέση για τον ΜακΜάστερ είναι η διεύθυνση της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Στρατιωτικού Δόγματος των ΗΠΑ, που έχει την έδρα της στην Βιρτζίνια.

Πηγή που βρίσκεται στο στενό κύκλο των ανθρώπων του ΜακΜάστερ δήλωσε στο ABC News ότι είναι πιθανό ο ίδιος ν’ αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και ν’ αναζητήσει μία νέα επαγγελματική ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του ΜακΜάστερ, καθώς για τον διορισμό του αντικαταστάτη του δεν απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο ABC News.

Ως πιο πιθανός υποψήφιος θεωρείται ο Στέφεν Μπάιγκαν, που είναι ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και συμμετείχε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υπό την Κοντολίζα Ράις, την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων. Δεύτερος πιθανός υποψήφιος διάδοχος του ΜακΜάστερ θεωρείται ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον που είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο το 2017.

Από την πλευρά του, ο Μπάιγκαν δεν έχει σχέδια να εγκαταλείψει την αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Company, ενώ δεν έχει κάνει κάποια συζήτηση στον Λευκό Οίκο για το ενδεχόμενο ανάληψης καθηκόντων, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της εταιρίας στο ABC News.

με πληροφορίες abcnews