«Λευκός καπνός» για το Brexit- Συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο

«Λευκός καπνός» για το Brexit- Συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο ανακοίνωσαν από κοινού οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα» σημείωσε ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σ’ ένα «μεγάλο μέρος» της συνολικής συμφωνίας για την «συντεταγμένη έξοδο» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Παραμένει όμως ένα βήμα», δήλωσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένουν ακόμα αποκλίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνόρων στη Β. Ιρλανδία αλλά και τον ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ στην επίλυση ενδεχόμενων διαφωνιών που σχετίζονται με τη συμφωνία αποχώρησης.

Συγκεκριμένα, ο Μπαρνιέ έκανε λόγο για ένα «νομικό κείμενο» για τη μεταβατική περίοδο (δηλαδή την περίοδο μετά την ημερομηνία του Brexit τον Μάρτιο του 2019) στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις «μέρα και νύχτα».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τελικά τις προτάσεις της ΕΕ να εφαρμόζουν πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (δηλαδή χωρις εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά όργανα), αλλά και ότι θα έχει ημερομηνία λήξης τη 31η Δεκεμβρίου 2020. Επίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μπαρνιέ, οι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ην. Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από την ημερομηνία του Brexit.

Με αυτή τη συμφωνία παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η «βεβαιότητα» που έχουν ζητήσει, καθώς τους δίνεται ο χρόνος «να προετοιμαστούν για το μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέιβις.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή έκθεση που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, στην οποία δεσμεύονται για αποφυγή των «σκληρών συνόρων» και τη διασφάλιση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, τον κοινό χώρο ταξιδίων και τη συνεργασία μεταξύ Βορρά και Νότου στη νήσο της Ιρλανδίας.

Ο Μπαρνιέ σημείωσε, επίσης, ότι στο νομικό κείμενο της αποχώρησης θα υπάρχει η «εφεδρική» επιλογή κάποιου είδους συνόρων μεταξύ της νήσου της Βρετανίας και της νήσου της Ιρλανδίας, «μέχρι να βρεθεί άλλη λύση», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει τις υπόλοιπες επιλογές.

Τέλος, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της διακυβέρνησης της συμφωνίας αποχώρησης, καθώς έχει συμφωνηθεί μόνο το κομμάτι που αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών.

Κλείνοντας τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Ντέιβις εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια συνολική συμφωνία «είναι πιο κοντά από ποτέ», ενώ ο Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι η μεταβατική περίοδος εξαρτάται από την επίτευξη μια συνολικής συμφωνίας αποχωρήσης και ότι «τίποτα δε έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν».

Στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικυρώσουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ τη συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.

«Για το καλό του επιχειρείν σε όλη την Ευρώπη η συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών»

Η συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit αποτελεί ορόσημο που πολλές επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο περίμεναν, δηλώνει από τη μεριά του ο Άνταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίο.

«Η συμφωνία για μια περίοδο μετάβασης του καθεστώτος είναι εξαιρετικά νέα για τις εμπορικές εταιρίες και στις δύο πλευρές της Μάγχης, καθώς σημαίνει ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μικρές ή και καθόλου αλλαγές στις καθημερινές τους συναλλαγές βραχυπρόθεσμα», αναφέρει ο Μάρσαλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες είναι αρκετή προκειμένου οι περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν τα μελλοντικά τους σχέδια με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. «Πολλές εταιρίες θα έχουν τώρα τη σαφήνεια που ζητούν για να προχωρήσουν με τις στρατηγικές τους στις επενδύσεις και τις προσλήψεις, που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν εν αμφιβόλω», σημείωσε.

«Για το καλό του επιχειρείν σε όλη την Ευρώπη, και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η μετάβαση δεν θα εξελιχθεί σε μια πολιτική διαμάχη αργότερα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε ο Μάρσαλ.