Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα ήταν ψηλές ακόμα και οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων!

Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα ήταν ψηλές ακόμα και οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων!

Την άποψη πως ήταν υπερβολικά υψηλές ήταν οι συντάξεις στην Ελλάδα, ακόμα κι εκείνες των χαμηλοσυνταξιούχων, διατύπωσε στο Νταβός η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που σήμερα θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Οι συντάξεις στην Ελλάδα απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες τις κατηγορίες, μεσαίες, μεγάλες και μικρές. Ήταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να το ρυθμίσουν. Η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα».

Αφήνοντας όμως, παράθυρο… αναχαίτισης της κατηφόρας των περικοπών, διερωτήθηκε: «Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και ποιο είναι το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;»

Με τις πληροφορίες περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να πληθαίνουν και αρκετούς Ευρωπαίους εταίρους να καλοβλέπουν μια εμπλοκή το ΔΝΤ στην επιτροπεία της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται σήμερα να διερευνήσει τις διαθέσεις του Ταμείου.

Ανεπισήμως η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς συνδέει τη συμμετοχή του ΔΝΤ με την προοπτική να χαρακτηριστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας σε μια προσπάθεια εξόδου στις αγορές. Προς το παρόν ωστόσο, η στάση του ΔΝΤ είναι αμφιλεγόμενη και δεν ευνοεί τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.