Λαβρόφ προς ΕΕ: «Αν θες ειρήνη, τότε προετοιμάσου για πόλεμο»

Λαβρόφ προς ΕΕ: «Αν θες ειρήνη, τότε προετοιμάσου για πόλεμο»

Έτοιμη ακόμη και για το χειρότερο σενάριο των σχέσεων με τις Βρυξέλλες εμφανίζεται η Μόσχα, δια χειλέων του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Σε συνέντευξη του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σεργκέι Λαβρόφ χρησιμοποίησε το πασίγνωστο λατινικό ρητό: «Αν θες ειρήνη, τότε προετοιμάσου για πόλεμο», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για την υπόθεση Ναβάλνι.

«Προχωράμε με το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Είμαστε γείτονες. Η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός κι επενδυτικός εταίρος μας. Έχουμε πολλές επιχειρήσεις εδώ κι έχουμε εκατοντάδες ή χιλιάδες κοινά προγράμματα. Αν η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, θα την συνεχίσουμε. Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από την ζωή παγκοσμίως. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο. Αν θες ειρήνη, τότε προετοιμάσου για πόλεμο», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι τα λεγόμενα Λαβρόφ δεν είναι καινοφανή και πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει ιδία γνώση για τις ρωσικές θέσεις.

«Είναι ξεκάθαρη επίσης η στάση της Ρωσίας ή η ιδέα της για το πως μπορούν να προοδεύσουν αυτές οι σχέσεις. Γι’ αυτό δεν μας χρειαζόταν η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών στα τοπικά μέσα. Γι’ αυτό έχουμε μία ξεκάθαρη ένδειξη και μία σαφή απάντηση στην πρωτοβουλία του Ύπατου Εκπροσώπου για να δούμε αν προτίθενται να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία των σχέσεών μας. Αυτό λοιπόν που κάνει η Ρωσία είναι να υπογραμμίζει την ιδέα της για το πως θέλει να σχηματοποιηθούν οι σχέσεις με την Ε.Ε.», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, Εκπρόσωπος Τύπου του Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ε.Ε ζήτησε από την Μόσχα να αφεθεί ελεύθερος ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευση, και να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του.Παράλληλα έχει χαρακτηρίσει «παράνομη» την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, που αποτελεί ένα από τα πρώτα κεφάλαια της επιδείνωσης των σχέσεων Βρυξελλών-Μόσχας.

 

ΠΗΓΗ: EURONEWS