Λένε πλέον ότι ο τ. δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης δεν έκρυψε 1,2 εκ. αλλά… μόνο 340.000!!!

Λένε πλέον ότι ο τ. δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης δεν έκρυψε 1,2 εκ. αλλά… μόνο 340.000!!!

Νέα εξέλιξη στην περιπέτεια του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς Χριστόδουλου Οικονομίδη, με εξελίξεις που χαρακτηρίζονται θετικές για τον ίδιο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο κ. Οικονομίδης που κατηγορούνταν ότι απέκρυψε εισοδήματα 1,2 εκ. ευρώ, τελικά απέκρυψε μόλις 340.000.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την πορεία της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης, με τη δικαιοσύνη να καταλήγει τελικά ότι το ύψος των αδικαιολόγητων εισοδημάτων είναι της τάξης των 340.000 ευρώ και όχι 1,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οικονομίδης είχε κατηγορηθεί ότι είχε αποκρύψει εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία υπήρχαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, αλλά δεν είχαν δηλωθεί στη δήλωση «πόθεν έσχες» και δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά του. Μάλιστα, σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες».

Η προγραμματισμένη δίκη του κ. Οικονομίδη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, μαζί με τη σύζυγό του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για το ποσόν πλέον των 340.000 ευρώ αναβλήθηκε καθώς η κλήτευση σε βάρος των κατηγορουμένων κρίθηκε άκυρη επειδή δεν είχε επισυναφθεί, όπως προβλέπεται, το κατηγορητήριο. Η υπόθεση θα πάει σε νέα δικάσιμο η οποία θα προσδιοριστεί προσεχώς.

Ως άμεση συνέπεια της αναβολής της δίκης είναι η παραγραφή των αδικημάτων σε βάρος της συζύγου του (επρόκειτο για πλημμελήματα) καθώς έχει παρέλθει η πενταετία από την υποτιθέμενη διάπραξη της παράνομης πράξης. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το πιθανότερο είναι το ίδιο να συμβεί και με τον κ. Οικονομίδη καθώς το ύψος του ποσού (340.000), επιμερισμένο σε τρία έτη, υποβιβάζει το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα και συνεπώς θα υπάρξει και για εκείνον παραγραφή.

Ο τέως δήμαρχος υποστήριζε εξ αρχής ότι τα υποτιθέμενα, όπως έλεγε, αδήλωτα εισοδήματα ήταν εσφαλμένη εκτίμηση καθώς επρόκειτο για λογιστικό λάθος. Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισής του στο δικαστήριο ήταν ο πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Λυσσαρίδης.