Λέκκας: Επικίνδυνες άλλες 7 παραλίες για κατολισθήσεις

Λέκκας: Επικίνδυνες άλλες 7 παραλίες για κατολισθήσεις

Προειδοποίηση για κατολισθήσεις σε τουλάχιστον επτά παραλίες των Επτανήσων έχει κάνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, που τις επανέλαβε μετά τις κατολισθήσεις που έγιναν στη παραλία Ναυγάγιο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα επίφοβα σημεία, υποστηρίζοντας ότι και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», είπε.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο κ. Λέκκας είχε κάνει λόγο για «γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή».

Μάλιστα, σημειώνει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

 

 

Μετά την τρομακτική κατολίσθηση έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στην παραλία του Ναυαγίου, μέχρι νεωτέρας. Η κατολίσθηση σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες διάσωσης, αφού το τεράστιο κύμα που προκλήθηκε από την πτώση των βράχων στη θάλασσα αναποδογύρισαν βάρκες που προσέγγιζαν την παραλία, ενώ μεταξύ των λουομένων επικράτησε πανικός. Επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους μια οικογένεια τουριστών από την Τσεχία: Η μητέρα, 34 ετών, κολυμπούσε στην πλευρά που έπεσαν τα βράχια και έχει σπάσει σπόνδυλο. Παραμένει νοσηλευόμενη στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, όπως και ο σύζυγος και τα παιδιά τους- για προληπτικούς λόγους, εκείνοι. Αλλοι τρεις άνθρωποι με ελαφρά τραύματα πήραν ήδη εξιτήριο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

 

 

Οσα συνέβησαν όμως, σήμερα το πρωί στη διάσημη παραλία κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα οι λουόμενοι. Εκτός από την τρομακτική κατολίσθηση, καταγράφονται οι αγωνιώδεις αντιδράσεις τους, αφού ακούγονται φωνές και ουρλιαχτά, καθώς εξελίσσεται, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το φαινόμενο.

«Η περιήγηση των επισκεπτών μας γίνεται κανονικά απλώς δεν βγάζουμε κοσμο στην παραλία γιατί απαγορεύεται μέχρι να δούμε επακριβώς τους λόγους της κατάρρευσης του βράχου. Αυτή τη στιγμή με μηχανήματα και με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ θα καθαρίσουμε τον χώρο για να είμαστε σίγουροι χίλια τοις εκατό ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος… αν και δεν έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι» λέει  o Δήμαρχος Ζακυνθου.

 

Παράλληλα σημείωσε πως την ερχόμενη Τρίτη θα φτάσουν στο νησί γεωλόγοι προκειμένου να ελεχθει η περιοχή υπο τον φόβο νέων κατολισθήσεων. «Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του κ. Λέκκα. Έχω απευθύνει και παλαιότερα στον ίδιο καθώς μου είχε ζητηθεί στο παρελθόν από γκρουπ τουριστών να τους επετραπεί αναρρίχηση. Ωστόσο δεν έδωσα ποτέ την άδεια ως Δήμος γιατί δεν είχα τη βεβαίωση της ανθεκτικότητας του βράχου. Σε συνεργασία με το λιμεναρχείο έχουμε τοποθετήσει πινακίδες κατά μήκος της παραλίας στις οποίες αναγράφεται «προσοχή επικίνδυνοι βράχοι».

ΣΚΑΙ – Protothema.gr – Iefimerida.gr