Κ. Μητσοτάκης για Σκοπιανό: “Η κυβέρνηση να μην μας θεωρεί δεδομένους”

Κ. Μητσοτάκης για Σκοπιανό: “Η κυβέρνηση να μην μας θεωρεί δεδομένους”

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους στο θέμα των Σκοπίων εάν η λύση που θα δοθεί δεν είναι ωφέλιμη προς το εθνικό συμφέρον επισήμανε από την Πέλλα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, και τόνισε χαρακτηριστικά, πως «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης, υπενθύμισε ότι η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας και πρόσθεσε πως «από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε».  Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η γραμμή Βουκουρεστίου «δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας.

Με αφορμή τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και αφού υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσα από μικροπολιτικό σκηνικό είπε χαρακτηριστικά «μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση  ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».