Κύπρος: Συνελήφθη διεθνώς καταζητούμενος για εμπόριο οργάνων

Κύπρος: Συνελήφθη διεθνώς καταζητούμενος για εμπόριο οργάνων

Στη σύλληψη του ισραηλινού Μοσέ Χαρέλ για συμμετοχή σε σπείρα εμπορίας προσώπων και οργάνων προχώρησαν οι κυπριακές αρχές, μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Ιντερπόλ. Ο 67χρονος ισραηλινός καταζητείτο και από τις ρωσικές Αρχές από τις 4 Δεκεμβρίου 2017 με διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο καταζητούμενος, που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, οδηγήθηκε στο επαρχιακό δικαστήριο της πόλης για να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του στη Ρωσία. Ο ίδιος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και το δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει το αίτημά του στις 18 Ιανουαρίου. Στις 5 Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του στη Ρωσία.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ αφορούσε αδικήματα εμπορίας προσώπων και οργάνων, που διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2006. Από τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης προέκυψε ότι ο 67χρονος καταζητείτο για συμμετοχή σε κύκλωμα, το οποίο εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα από το 2006 έως το 2010, με κύρια πεδία δράσης τη Ρωσία και το Κόσοβο. Επίκεντρο μάλιστα του κυκλώματος φέρεται να ήταν κλινική στα προάστια της Πρίστινα, όπου μεταφέρονταν οι δότες οργάνων κυρίως από την Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τους οποίους εφέρετο να «ψαρεύει» ο κατηγορούμενος Ισραηλινός.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στους υποψήφιους δότες θα καταβάλλονταν ποσά έως και 12.000 ευρώ για να πουλήσουν ζωτικά τους όργανα, κυρίως νεφρά. Ωστόσο, σε κάποιους από αυτούς δεν καταβλήθηκε το συμφωνηθέν αντίτιμο.

Τα όργανα αφαιρούνταν στην κλινική της Πρίστινα και στη συνέχεια πωλούνταν σε ασθενείς -κυρίως από το Ισραήλ, αλλά και από τον Καναδά και την Πολωνία- έναντι ποσών που κυμαίνονταν μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

Το κύκλωμα εμπορίας προσώπων και ανθρώπινων οργάνων αποκαλύφθηκε το 2008, όταν Τούρκος πολίτης ανακόπηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα υποφέροντας από αφόρητους πόνους, καθώς μόλις του είχε αφαιρεθεί ένας νεφρός. Η διερεύνηση της υπόθεσης οδήγησε στον διευθυντή της κλινικής, ουρολόγο, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών για οργανωμένο έγκλημα και εμπορία προσώπων. Για την ίδια υπόθεση ο γιος του διευθυντή της κλινικής καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση, ενώ καταζητείται και ένας Τούρκος γιατρός.