Κύπρος: Καθαιρείται ο ιερέας που βίαζε τη θετή του κόρη

Κύπρος: Καθαιρείται ο ιερέας που βίαζε τη θετή του κόρη

Στις 19 Απριλίου αναμένεται από την Ιερά Σύνοδο η καθαίρεση του ιερέα Στυλιανού Σάββα, ο οποίος κακοποιούσε σεξουαλικά την Έλενα Φραντζή, θετή του κόρη, από τα τέσσερά της έτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Στυλιανός Σάββας δίχασε την Εκκλησία καθώς και την κοινωνία της Κύπρου, αλλά ευτυχώς όχι και την κυπριακή Δικαιοσύνη, η οποία καταδίκασε τον παπά σε διετή κάθειρξη για την αδίστακτη σεξουαλική κακοποίηση της τότε τεσσάρων ετών Έλενας και πλέον αποβιώσασας.

Πιο συγκεκριμένα, η καθαίρεση καθίσταται πλέον αναπόφευκτη μετά την αποκάλυψη των πρακτικών της Ιεράς Συνόδου, με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2015, τα οποία ευθέως παραπέμπουν σε στημένη διαδικασία, η οποία δρομολογούσε την οριστική απαλλαγή του από τις κατηγορίες που του επιδαψιλεύονταν, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όσο και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μειοψήφησαν, θεωρώντας πως πρέπει να υπάρξει πιο ενδελεχής έρευνα, παραπέμποντας τον ιερέα προς καθαίρεση.

Στην περίπτωση του παπά που παρενόχλησε τη θετή του κόρη, την πρόταση για καθαίρεση αναμένεται να υποβάλει ο μητροπολίτης Ταμασού, Ησαΐας, ο οποίος είναι ο μητροπολίτης που στην προηγούμενη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για εξέταση της υπόθεσης του Στυλιανού Σάββα είχε αποσύρει τις κατηγορίες που τον βάρυναν.

Επιπλέον, τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, αναφέρουν πως ο μητροπολίτης Ησαΐας αναφερόμενος στον ιερέα είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί, τόσον ο ίδιος όσον και η οικογένειά του».

Συγχρόνως, η κυπριακή Δικαιοσύνη καλεί ξανά τη σύζυγο του ιερέα για περαιτέρω εξέταση της υπόθεσης της Έλενας.

Συνοδικός μάλιστα μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ανέφερε πως η καθαίρεση είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Σύνοδος ώστε να κοπάσουν ως ένα βαθμό οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει τα όρια της Κύπρου.

Εξάλλου, όπως πλέον σαφώς προέκυψε από τα ρεπορτάζ και τη δημοσιογραφική έρευνα και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα του Μητροπολίτη Ταμασού, οι ιεράρχες που συνέβαλαν στην απαλλαγή του Στυλιανού Σάββα μετά την αποφυλάκισή του, από την Ιερά Σύνοδο είναι ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος εμπλέκεται στις υποθέσεις προσηλυτισμού που οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, και ο Κύκκου Νικηφόρος, καθώς και ο επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος και ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Παράλληλα, από τα πρακτικά της Συνόδου προκύπτει ότι ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είχε εισηγηθεί επανεξέταση της υπόθεσης λόγω του ότι στο μεταξύ μεσολάβησαν οι δύο αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων. Τότε όμως, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Πάφου, ο μητροπολίτης Κιτίου είχε εκφράσει τη θέση πως «το θέμα δεν δύναται να επανεξετασθεί» ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Τέλος, στα πρακτικά καταγράφεται ότι: «Κατόπιν τούτων, ο μητροπολίτης Ταμασού λέγει ότι ως οικείος επίσκοπος αποσύρει την υπόθεσιν από την Ιεράν Σύνοδον και θα την εξετάσει ο ίδιος κατά την κρίσιν αυτού».

CNN