Κύπρος: Εννέα αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές.

Κύπρος: Εννέα αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές.

Με εννέα συνολικά υποψηφίους οδεύει η Κύπρος προς τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου.

Ο νυν πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει σαφές προβάδισμα, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος στις 4 Φεβρουαρίου, με ανοικτό κατά πόσο αντίπαλός του θα είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ή ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Σήμερα υποβάλλονται επίσημα στον γενικό έφορο εκλογής οι υποψηφιότητες στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Υποψήφιοι είναι επίσης ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, και οι Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου και Μιχάλης Μηνάς.

Με βάση τη νομοθεσία κάθε υποψήφιος για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητα του οφείλει να καταθέσει στο γενικό έφορο εκλογής το ποσό των 2 χιλιάδων ευρώ ως παράβολο. Το παράβολο επιστρέφεται στον υποψήφιο, που θα συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψήφων. Σε κάθε άλλη περίπτωση το παράβολο κατάσχεται και κατατίθεται στο δημόσιο ταμείο. Κάθε υποψηφιότητα υπογράφεται από εκατόν ένα εκλογείς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο προτείνων και οι υπόλοιποι εκατό είναι οι υποστηρίζοντες τον υποψήφιο.

Οι βασικοί υποψήφιοι και τα επιτελεία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο σημειολογικό κομμάτι της σημερινής διαδικασίας. Τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα προτείνει η αντιπρόεδρος, βουλευτής ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Κυριακίδου, τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τον Σταύρο Μαλά ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, τον Γιώργο Λιλλήκα θα προτείνει ο Μάριος Παύλου, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, και τον Χρίστο Χρίστου θα προτείνει ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.

ΑΜΠΕ