Κόντρα Μέι – Πούτιν με φόντο την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου κατάσκοπου

Κόντρα Μέι – Πούτιν με φόντο την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου κατάσκοπου

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία είναι “πολύ πιθανό” να είναι υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σπρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στην αγγλική πόλη Σάλισμπουρι το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Παρέχοντας μια έντονα διατυπωμένη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι είπε ότι ο νευρικός παράγοντας «όπλο» που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε αναγνωριστεί ως Novichok, μια ουσία που αναπτύχθηκε στη Ρωσία.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξηγήσει εάν η επίθεση ήταν “άμεση ενέργεια από το ρωσικό κράτος” ή το αποτέλεσμα της ρωσικής κυβέρνησης “να χάσει τον έλεγχο” των αντιπροσώπων του.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμβούλεψε τους Βρετανούς να ξεκαθαρίσουν πρώτα την υπόθεση δηλητηρίασης του Σκριπάλ στη Βρετανία πριν αρχίσουν να συζητούν το περιστατικό με τη Ρωσία.

Κατά της διάρκεια της επίσκεψής του σε ένα θερμοκήπιο του Εθνικού Κέντρου σιτηρών στην πόλη Κρασνοντάρ, δημοσιογράφος του ΒΒC ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο αν θεωρεί πως η Ρωσία ευθύνεται για το περιστατικό αυτό για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: “Ξεκαθαρίστε τα πράγματα εκεί στην χώρα σας και μετά θα συζητήσουμε γι αυτό μαζί σας”.

Μάλιστα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση ότι παίζει ένα “πολύ επικίνδυνο παιχνίδι” με τον τρόπο που διαχειρίζεται την έρευνα στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

“Η πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή από τη βρετανική κυβέρνηση προς τη Ρωσία συνιστά ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την βρετανική κοινή γνώμη” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Αυτό “κατευθύνει την έρευνα σε ένα άχρηστο πολιτικό πεδίο και ενέχει τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες στις (διμερείς) σχέσεις μας” συμπληρώνεται.