Κόεν: Η ΔΕΘ θα είναι η σημαντικότερη στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το 2018

Κόεν: Η ΔΕΘ θα είναι η σημαντικότερη στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το 2018

Κάλεσμα να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, απηύθυνε ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, στους εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και τους φίλους της Ελλάδας στην Αμερική.

Μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στο δείπνο για την ετήσια τελετή βράβευσης επιφανών εκπροσώπων της ομογένειας που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, ο κ. Κόεν χαρακτήρισε την ΔΕΘ ως “την σημαντικότερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για το 2018”, τονίζοντας μάλιστα ότι η έκθεση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθεί η αξία του αμερικανικού “branding” στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

“Θέλουμε να φέρουμε ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η Αμερική στη Θεσσαλονίκη και θέλουμε την υποστήριξή σας για να το καταφέρουμε. Η στήριξη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σημαίνει στήριξη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι στιγμής, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δώσει το παρών, ενώ μια σειρά από κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες, όπως η Sysco, η IBM και η Coca Cola, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Η αμερικανική παρουσία στην έκθεση αναμένεται ότι θα εστιάσει στην αξιοποίηση της δύναμης που προσφέρει η τεχνολογική καινοτομία. Σύμφωνα με τον κ. Κόεν, το γεγονός ότι φέτος οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ είναι ενδεικτικό του άριστου κλίματος που χαρακτηρίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

“Είναι ένα γεγονός που αντανακλά τη δυναμική πορεία των διμερών σχέσεών μας και την ισχυρή πολιτική στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα καθ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ανάκαμψης”.

Παράλληλα, ο κ. Κόεν αναφέρθηκε και στο θετικό πρόσημο που είχε η πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ με σκοπό την προσέλκυση υψηλού επιπέδου εταιριών στη ΔΕΘ.

“Στις συναντήσεις μας, βρήκαμε μεγάλο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, από το Facebook, τη Netflix, τη Disney, τη Paramount, την Airbnb, το MIT Media Lab, το Μουσείο Επιστημών της Βοστόνης και τον Σύνδεσμο Κινηματογράφου της Αμερικής.”

Ο Αμερικανός υφυπουργός χαρακτήρισε το πρόσφατο ταξίδι του κ. Παππά ως “μια κοινή προσπάθεια” ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένα γεγονός, που όπως σημείωσε, δείχνει την σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στις διμερείς τους σχέσεις με την Ελλάδα.

“Αυτή η εβδομάδα, που ήταν μια κοινή προσπάθεια ανάμεσα στην αμερικανική και την ελληνική κυβέρνηση, δείχνει την δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη μας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει από αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση”.

Ο κ. Κόεν διαβεβαίωσε πως η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα μαζί με το αμερικανικό γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συνεργάζονται για να διασφαλίσουν μια επιτυχημένη αμερικανική παρουσία, η οποία, όπως είπε, θα αναδείξει “το επιχειρηματικό πνεύμα της Αμερικής, καθώς και τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στην καινοτομία σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση”.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός παρότρυνε τους παρευρισκομένους να χρησιμοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους επαφές για να ενθαρρύνουν την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη ΔΕΘ, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σχεδιάζεται ευρύ φάσμα πολιτιστικών και εμπορικών εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν παράλληλα με την έκθεση.

“Οι εκδηλώσεις θα προωθήσουν τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς που στηρίζουν τη μακροχρόνια σχέση μας και χρειαζόμαστε όλους εσάς να αναλάβετε ενεργό ρόλο για να στηρίξετε αυτή την σχέση και να δείξετε στον κόσμο τόσο ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν στις δυνατότητες της Ελλάδας όσο και ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει.”

Ο κ. Κόεν έχει προταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ για την θέση του Αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Αναμένεται ότι θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα αμέσως μετά την έγκριση του διορισμού του από την Γερουσία, αφού προηγηθεί η απαιτούμενη ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ