
Κυρ. Μητσοτάκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ξανακτίζουν το κομματικό κράτος
Η δημόσια Υγεία, τα προβλήματα που αφορούν στην περιφέρεια της χώρας, η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τοπικούς φορείς στη Ρόδο, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του σε Ρόδο και Σύμη.
«Το Ε.Σ.Υ.»,είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει φτάσει στα όριά του. Σχεδιάστηκε πριν από 35 χρόνια, έχοντας υπόψη άλλες απαιτήσεις και άλλες ανάγκες. Χρειάζεται έναν ουσιαστικό εξορθολογισμό ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και ως προς τη συνολική λειτουργία του Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας πάντα από την πρωτοβάθμια περίθαλψη».
Εμβαθύνοντας μάλιστα σε ζητήματα πολιτικής Υγείας, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε: «Θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος χωρίς εκπτώσεις από την επόμενη μέρα που θα γίνουμε Κυβέρνηση» και πρόσθεσε «στα ζητήματα των δημόσιων πολιτικών πρόληψης στην υγεία, προσωπικά θα δώσω πολύ μεγάλη σημασία».
Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε ειδικότερα στις χρήσεις γης, τονίζοντας: «ο εξορθολογισμός του πλαισίου των χρήσεων γης είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα και συνιστά ίσως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση την οποία μπορούμε να υλοποιήσουμε».
Για τις υπερβολικά υψηλές εισφορές και την υπερφορολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Σήμερα, το άθροισμα των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων έχει καταστήσει απαγορευτική την εργασία και την επιχειρηματική επιτυχία» και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θέτει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης
Για την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών σε αρκετές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το εργαλείο της κινητικότητας, ώστε να μπορούμε να μετακινούμε στελέχη εκεί όπου έχουμε πραγματικές ανάγκες» και πρόσθεσε, ότι «η αξιολόγηση είναι το μόνο εργαλείο επιβράβευσης της δικής τους προσπάθειας και του δικού τους κόπου. Και η αξιολόγηση να γίνεται με έναν τρόπο, ο οποίος να είναι θεσμικά κατοχυρωμένος και – το επαναλαμβάνω – να μην έχει τιμωρητική διάσταση».
Αναφερόμενος στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους κατηγόρησε ότι δημιουργούν θέσεις «χωρίς κανένα απολύτως λόγο, μόνο και μόνο για να τακτοποιούνται συγγενείς και φίλοι της Κυβέρνησης. Ξαναχτίζουμε, δηλαδή, με άλλα λόγια ένα νέο κομματικό Κράτος. Επαναλαμβάνουμε, δηλαδή, τα ίδια σφάλματα, τα οποία μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Αυτό εμείς, δεν πρόκειται να το ανεχτούμε την επόμενη μέρα. Θέλουμε ένα Δημόσιο, το οποίο να είναι εξορθολογισμένο».
Ανέφερε, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να φέρουμε τον κόσμο προς την περιφέρεια, ειδικά προς την ακριτική περιφέρεια». «Τα νησιά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και του τουριστικού μας προϊόντος είναι η νησιωτικότητα της Πατρίδας μας.
Για το ζήτημα της οργάνωσης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα δήλωσε: «Θέλουμε ένα Δημόσιο, το οποίο να είναι εξορθολογισμένο, το οποίο να έχει ξεκάθαρα οργανογράμματα, και το οποίο να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, για να μπορεί να απλοποιεί τις επαφές του πολίτη και της επιχείρησης με το Δημόσιο». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ευνουχισμένη στην Ελλάδα».
«Η περιφερειακή οργάνωση του Κράτους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να καθρεφτίζει τις αιρετές περιφέρειες. Να έχει 13 υγειονομικές περιφέρειες. Να έχει 13 περιφέρειες ως προς τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Να είναι ίδια η οργάνωση. Έχουμε, ήδη, έτοιμο ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που ακουμπά πολλές από τις παθογένειες του Καλλικράτη, κυρίως σε ζητήματα γραφειοκρατικά και διοικητικά. Πιστεύω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω όλη την πρόθεση να μεταφέρω, όχι απλά αρμοδιότητες, αλλά και οικονομικές δυνατότητες, για να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της».
Τέλος, αναφερόμενος, στο ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης, επεσήμανε: «Τουρισμός δεν είναι μόνο οι υποδομές. Είναι κατεξοχήν οι άνθρωποι. Είναι ένας κλάδος παροχής υπηρεσιών, για τον οποίο χρειαζόμαστε ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες για να στελεχώσουν όλη την αλυσίδα του τουριστικού προϊόντος».