Κυρ. Μητσοτάκης προς ΠΟΜΙΔΑ: Η ιδιοκτησία αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών

Κυρ. Μητσοτάκης προς ΠΟΜΙΔΑ: Η ιδιοκτησία αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών

Το σχέδιο της ΝΔ για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων παρουσίασε μέσω μηνύματος στις εργασίες του 33ου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης  τονίζοντας πως πρέπει  «η  “ιδιοκτησία” να πάψει να αντιμετωπίζεται ως ένα προνόμιο των λίγων, αλλά ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών».

Μέσω του σχεδίου, όπως είπε, «μπορούμε να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση της υπερφορολόγησης, της απαξίωσης και της αβεβαιότητας, σε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σήμερα τα προβλήματα στα ακίνητα διογκώνονται με «πρώτον, το μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον, τη μεγάλη γραφειοκρατία της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Τρίτον, την ανυπαρξία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναλύοντας τους κύριους άξονες του προγράμματος του κόμματός του για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων επανέλαβε την δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ  κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Αυτή η κίνηση , όπως είπε, θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Επίσης, δεσμεύτηκε για «έκπτωση 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων». Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων για μείωση της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων.