Κυβερνητικό σύνδρομο …διαιτησίας απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις! Μετά τον Χρυσό, τώρα με FRAPORT!

Κυβερνητικό σύνδρομο …διαιτησίας απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις! Μετά τον Χρυσό, τώρα με FRAPORT!

Τακτική …διαιτησίας κατά συρροή, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού μετά την “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”, είναι σειρά της FRAPORT για μια “διαιτητική” διένεξη.

Το υπουργείο Υποδομών, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση υπαγωγής σε διαιτησία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου της διαφοράς του Ελληνικού Δημοσίου με την Fraport Greece. Αυτή αφορά στην αποζημίωση ύψους 27,5 εκατομμυρίων ευρώ που επιδίκασε στο γερμανικό όμιλο η αρμόδια πρωτοβάθμια επιτροπή, για τις εκτεταμένες φθορές που διαπίστωσε στα αεροδρόμια μετά την παραλαβή τους και το κόστος αποκατάστασης των οποίων δεν είχε ενσωματωθεί στη σύμβαση παραχώρησης.
Η εταιρεία διεκδικούσε περίπου 72,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η αρμόδια επιτροπή επιδίκασε τα 27,5 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση συνεχίζει την “πολεμική” της απέναντι στις επενδύσεις της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”, με την άσκηση έφεσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά της πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, για ακύρωση προστίμων ύψους 1,73 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία πριν το 2015.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βουλής, ανέφερε ότι στην εκδίκαση της έφεσης “θα ακουστεί με καλύτερο τρόπο η οπτική του Ελληνικού Δημοσίου”, ενώ υποστήριξε πως η διαιτησία με την “Ελληνικός Χρυσός” για την επένδυση στις Σκουριές, “θα ολοκληρωθεί λογικά τον Απρίλιο”, έκφραση που όμως αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο νέας κωλυσιεργίας.

Ο ίδιος παρ` όλα αυτά, ισχυρίστηκε ότι το “κλίμα” για επενδύσεις στην Ελλάδα, έχει βελτιωθεί.

“Η επένδυση στην κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη βορειοανατολική Χαλκιδική είναι δύσκολη και πάρα πολύ σύνθετη”, είπε ο κ. Σταθάκης. Θέλαμε τα εντοπίσουμε διάφορα κενά, να μην υπάρχουν παρενέργειες και να υπάρχουν και σαφείς δεσμεύσεις ότι επενδυτικά θα υπάρξει το πλήρες σχέδιο και ότι δεν θα προχωρήσει σε μια μερική αξιοποίηση μόνο του μεταλλεύματος και θα το εξάγει, το οποίο δεν θα έχει όφελος για την ελληνική οικονομία.”