Κρεμλίνο: «Αβάσιμες κατηγορίες» η χρήση χημικών στη Συρία από το καθεστώς Άσαντ

Κρεμλίνο: «Αβάσιμες κατηγορίες» η χρήση χημικών στη Συρία από το καθεστώς Άσαντ

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τις «αβάσιμες κατηγορίες» σύμφωνα με τις οποίες το καθεστώς της Δαμασκού προσέφυγε σε χημικά όπλα και διαβεβαίωσε πως όλα τα χημικά όπλα της Συρίας έχουν καταστραφεί υπό διεθνή έλεγχο.

Στη Συρία «συνεχίζονται οι προκλήσεις με όλους αυτούς τους υπαινιγμούς και τις αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος των συριακών αρχών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα, κατηγορήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για επιθέσεις με χλώριο.

Τη Δευτέρα, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστήριξε ότι σχεδόν 20 κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν την ίδια ημέρα έπειτα από βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το συριακό καθεστώς στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, που είναι στόχος σφοδρότατης και ιδιαίτερα φονικής κυβερνητικής επίθεσης.

«Τα χημικά όπλα στη Συρία καταστράφηκαν» από τους Δυτικούς το 2013-2014, με ρωσική πρωτοβουλία, υπενθύμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας.

«Αυτό επαληθεύθηκε όχι μόνο από τη ρωσική πλευρά, αλλά και από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ)», υπογράμμισε.

Για τη Μόσχα, σύμμαχο της Δαμασκού, «μόνο τα συμπεράσματα μιας διεθνούς επιτροπής, μιας αμερόληπτης έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγο για να διατυπωθούν οποιεσδήποτε κατηγορίες».