Κρίσιμη συνάντηση για το Σκοπιανό στη Ν.Υόρκη-Τι θα προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς

Κρίσιμη συνάντηση για το Σκοπιανό στη Ν.Υόρκη-Τι θα προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βλέμματα τόσο των Ελλήνων όσο και των κατοίκων της πΓΔΜ είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο –ίσως γραμμένο με διαφορετικά λόγια και όχι ουσία- διαπραγμάτευσης για την ονομασία της πΓΔΜ.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει συνάντηση με τους πρέσβεις των δύο χωρών τους κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη από πλευράς Ελλάδος και Βάσκο Ναουμόφσκι, από τη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, ο έμπειρος διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση, σε τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα πρόταση που κομίζει να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του είναι συνδυασμός παλαιότερων προτάσεων. Επισήμανε, όμως, ότι η «η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία», όπως είπε και πρόσθεσε, πως «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».

Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της συνάντησης και την επίτευξη συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές θα έχουν μια πιο θετική προσέγγιση στο μακεδονικό ζήτημα. , η οποία ελπίζει να γίνει φανερή με την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.