Κρίση μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Φαναρίου – Το παρασκήνιο της ματαίωσης της συνάντησης Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου

Κρίση μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Φαναρίου – Το παρασκήνιο της ματαίωσης της συνάντησης Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου

«Ου γαρ συγχρώνται Ιουδαίοι Σαμαρείταις» είναι το ευαγγελικό απόσπασμα που περιγράφει το ψυχρό, εσχάτως, κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Προς επίρρωσιν τούτης εκτίμσης έρχεται και η χθεσινή αιφνιδιαστική ματαίωση της συνάντησης ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο

Ο κ. Βαρθολομαίος, βρέθηκε στη Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη με τελευταίο σταθμό την Αθήνα, προηγήθηκαν η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη, και επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο σήμερα. Τελικά, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η συνάντηση ματαιώθηκε από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, και ο λόγος είναι ότι ο κ. Ιερώνυμος είχε φόρτο εργασίας για τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αρχίζει στις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρη Κονιδάρη, η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία, μάλιστα, σήμερα καλείται να εκλέξει Μητροπολίτη Λαρίσης.

Ωστόσο, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 8 π.μ., γεγονός που ενισχύει όσους θεωρούν ότι η επιλογή της Αρχιεπισκοπής αποτυπώνει το κακό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών. Τελευταίο επεισόδιο η διαμάχη για το κτήμα Προμπονά. Το θέμα, ως αφορμή και μόνον, αποτυπώνει μία κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δ. Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Αρχιεπισκοπή κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

Σχέσεις κράτους – εκκλησίας

Την ίδια στιγμή, σε χαμηλούς τόνους, που φέρεται να αποτυπώνουν και την εκτίμηση των μελών της Ιεραρχίας για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, χθες η Ιεραρχία όρισε τη δική της θέση, η οποία συμπυκνώνεται στο ότι δεν χρειάζονται αλλαγές σε ένα καθεστώς που λειτουργεί χωρίς προβλήματα επί δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας ο εισηγητής μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος στον επίλογο του λόγου του, σε 89 λέξεις έδωσε το πλαίσιο: «Εκτός από ακραίες και μεμονωμένες φωνές που ζητούν διαχωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας, οι περισσότερες προτάσεις συντείνουν είτε στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων είτε στον εξορθολογισμό τους ή και στον καθορισμό του συστήματος διάκρισης αρμοδιοτήτων… Επομένως, το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολιτεύσεως του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του κατά τη νεότερη αυτή περίοδο αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».