Κορωνοϊός: 2.198 κρούσματα – 59 θάνατοι – 400 διασωληνωμένοι – 491 στη Θεσσαλονίκη – 492 στην Αθήνα

Κορωνοϊός: 2.198 κρούσματα – 59 θάνατοι – 400 διασωληνωμένοι – 491 στη Θεσσαλονίκη – 492 στην Αθήνα

«Μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα από την εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ» δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου ! «Αν η Αττική  ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης θα είχαμε 2.200 διαγνώσεις ημερησίως» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης!

Στους 1.165 ο αριθμός των θανάτων στη χώρα – 492 νέα κρούσματα στην Αθήνα και 491 στη Θεσσαλονίκη. Στο «κόκκινο» Δράμα και Πέλλα!

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.198 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.

4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την κα Βάνα Παπαευαγγέλου, στην Αθήνα εντοπίστηκαν 492 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 491 – Στο «κόκκινο» είναι η Δράμα και η Πέλλα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 147 και 122 αντίστοιχα.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης» σημείωσε μεταξύ άλλων. και έκανε εκ νέου έκκληση για την αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα σημεία σταθεροποίησης που παρατηρούνται σε Ισπανία Γαλλία και Ιταλία.

Για την Αττική είπε ότι η διαφαινόμενη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Η Αττική αν ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης θα είχε 2.200 διαγνώσεις ημερησίως» σημείωσε και πρόθεσε ότι για την Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα προοπτική χαλάρωσης των μέτρων.

Τέλος αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Moderna. Είπε ότι τα υψηλότατα επίπεδα εγκυρότητας (95%) θα προσφέρουν μεγάλη κάλυψη στον πληθυσμό για να φθάσουμε στην ανοσία της αγέλης.

Σε ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαγόρευση των συναθροίσεων είπε ότι «η Επιτροπή έχει εισηγηθεί να αποφεύγονται οι επαφές σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο. Τα υπόλοιπα είναι αποφάσεις της Πολιτείας».